INFONET-468X60-BANNER

Nikola Hajdin i Ilija Stojadinović među 43 najznačajnija svetska konstruktora

12.03.2010. | Politika

Konstruktori mostova iz Srbije, akademik Nikola Hajdin i Ilija Stojadinović, našli su se među 43 najznačajnija konstruktora iz Amerike i Evrope u monografiji "Filozofija projektovanja mostova u Americi i Evropi", objavljenoj u Kini, saopštila je juče (11. mart 2010. godine) Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

U bogato ilustrovanoj monografiji, autora Vang Jing Linga i Zong Ju Bijana, prikazano je 300 radova odabranih konstruktora američkih i evropskih mostova nastlih u poslednjih 200 godina.

U ovom elitnom društvu našli su se i Hajdin i Stojadinović koji su predstavljeni njihovim najznačajnijim i inovativnim radovima. Stojadinović je u monografiji zastupljen konstrukcijskim rešenjima mostova na Pagu, Krku i u Šibeniku, a Hajdin mostovima Orašje, koji preko Save spaja Orašje i Županju, Sloboda u Novom Sadu, novim železničkom mostom preko Save u Beogradu i onim preko reke Visle u Plocku, u Poljskoj.

Najveća dostignuća u mostogradnji predstavljena su kroz konstruktore i njihove radove. Autori su u predgovoru monografije posebno ukazali na evolucioni razvoj mostogradnje uz upotrebu različitih rešenja uslovljenih konfiguracijom terena, na nove materijale, ali i na genijalnost konstruktora.

U SANU smatraju da uvrštavanje dvojice naših konstruktora mostova među 43 odabrana u Americi i Evropi predstavlja veliko priznanje za srpsku nauku i građevinarstvo, pogotovo zbog toga što dolazi iz Kine koja doživljava ekonomski i privredni rast, zauzimajući jednu od vodećih uloga na svetskoj sceni.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;