INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinci uskoro u Karađorđevoj i Marka Kraljevića

06.09.2018. | Dejan Aleksić | Politika

Završetkom radova u Ulici kneginje Zorke do kraja nedelje i okončanjem višemesečnog sređivanja platoa između Dečanske i Nušićeve do polovine ovog meseca biće stavljena tačka na većinu radova koji su započeti proletos i letos u centru Beograda To, ipak, ne znači da će u toku jeseni biti zatišje i da će građevinski radovi na prestoničkim ulicama, trgovima i šetalištima utihnuti.

Jedna od ulica u kojoj su majstori već neko vreme, a koja bi trebalo da bude obnovljena u toku jeseni jeste dorćolska Strahinjića Bana. Ova saobraćajnica uređuje se u okviru ambijentalne celine Skadarlija, jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih i turističkih delova Beograda.

Deo Strahinjića Bana se radi od Francuske do Dušanove i u toku obnove menjaju se vodovodne instalacije, sređuje kanalizaciona mreža i toplovod, postavlja asfalt i na kraju kamene ploče.

Majstori bi u toku jeseni trebalo da se dosele i u trenutno neuglednu Ulicu Kraljevića Marka koju krase Manakova kuća, ali i kuća Luke Ćelovića. Ova pešačka veza između Zelenog venca i šetališta uz reku biće popločana kamenim pločama i kockom, a dobiće drvored, klupe i novu rasvetu. Plan je da se taj posao okonča do proleća posle čega bi Kraljevića Marka trebalo da postane dominantno pešačka ulica. Ideja je da u njoj ožive i zapušteni lokali.

Za desetak dana trebalo bi da počne i preuređenje Topličinog venca koji će postati pešačka zona i veza Knez Mihailove sa Kosančićevim vencem i priobaljem. Dve najznačajnije lokacije na kojima će se u toku jeseni, ali i zime raditi jesu Trg republike i Karađorđeva ulica sa Savskim kejom.

Beograd (www.pixabay.com)

Prva faza radova na Trgu republike će trajati do 1. marta i biće sređene instalacije, postavljene granitne ploče, dvostruki drvored i novi urbani mobilijar. To znači da do tada pešaci neće moći da prelaze preko centralnog prestoničkog pločnika.

Nekoliko kilometara dalje, beogradska dama sa bogatim pedigreom, ali godinama zapuštena Karađorđeva ulica počeće da dobija novu odoru. I to zajedno sa Savskim kejom na potezu od Brankovog mosta do raskrsnice sa Pariskom ulicom. Ovi radovi trebalo bi da krenu do kraja septembra i oni će obuhvatiti kej i Karađorđevu, kao i rekonstrukciju tramvajskih koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.

Na potezu dugom 682 metra biće izgrađena nova tramvajska pruga i kontaktna mreža do okretnice kod Kalemegdana, saobraćajnica do Pariske ulice biće rekonstruisana, a trotoari i biciklističke staze prošireni i popločani novim zastorom. Buduća saobraćajnica će u sredini imati traku za tramvaj i javni prevoz, dok će sa svake strane biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom.

Tramvajska pruga će neposredno iza Brankovog mosta biti pomerena ka Savi, čime će se dobiti više prostora za pešake uz objekte u Karađorđevoj. U zoni zgrade Kapetanije predviđena je niša za putničke autobuse, kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru prestonice.

Na keju od Brankovog mosta do kraja Beton hale na površini od oko jedan hektar biće uređene zelene površine sa novim stablima, žbunjem i ukrasnim biljem, ali i pešačke staze. Biće postavljeno dečije igralište i urbani mobilijar, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metra i predstavljaće deo budućeg biciklističkog koridora Dorćol – Ada Ciganlija.

Ovaj posao, čija je procenjena vrednost nešto iznad milijardu dinara, radiće se 14 meseci. U komšiluku ovog gradilišta uveliko se uređuje i pešačka pasarela od tvrđave do obale.

Za novembar je najavljen i početak preoblikovanja Savskog trga koji će u budućnosti krasiti zdanje muzeja istorije Srbije i art galerija, spomenik Stefanu Nemanji, Pošta sa predratnom fasadom Momira Korunovića, ali i dosta zelenila. Ali to je zasad teško izvodljivo jer mu prethodi raspisivanje arhitektonskog konkursa koji još nije obelodanjen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;