Zakon za gradnju jeftinih stanova za mesec dana, cena kvadrata do 500 evra

02.02.2018. | Tanjug

U Vladi Srbije je danas (02.02.2018) predstavljen leks specijalis - zakon za gradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih snaga, koji će biti usvojen za oko mesec dana, a potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je rekla da je utvrđena maksimalna cena od 500 evra po kvadratu u Beogradu i 450 evra u ostalim gradovima.

- Krajem marta možemo sigurno početi izgradnju u nekoliko gradova, a jedan od njih je Vranje, moguće i Beograd - rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka vladine komisije za realizaciju tog projekta i dodala da će u 2018. biti izgrađeno ukupno oko 7.500 stanova ili pola miliona kvadrata.

Dodala je da će gradnja tih 7.500 stanova ukupno koštati oko 220 miliona evra. Takođe, planirano je da bude izgrađeno ukupno između 20.000 i 25.000 stanova za tu namenu, navela je Mihajlović.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Leks specijalis će proglasiti izgradnju jeftinih stanova za zaposlene u vojci, policiji i službama bezbednosti za projekat od nacionalnog interesa.

Inače, period gradnje stanova će trajati najviše godinu i po dana.

- Informisali smo danas i sve druge opštine i gradove da li mogu da ponude lokacije, s obzirom da u 80 odsto gradova u Srbiji postoji potreba za izgradnju ovakvih stanova. Dobili smo već od desetak gradova pripremljene lokacije, gde možemo početi gradnju.

Prema njenim rečima, sledeća sednica komisije će biti za sedam do deset dana, nakon čega će biti usvojen na komisiji i u vladi, a zatim upućen parlamentu.

- Ovaj zakon se pravi da bismo ubrzali procedure, od procesa pravljenja projektne dokumentacije, eksproproijacije..., kako bi sama realizacija išla mnogo brže.

Ističe u zakonu stoji da namanje 80 odsto moraju da budu uključene domaće firme, sa materijalom, opremom i dr.

Mihajlović je pozvala građevinske kompanije da se udružuju kako bi dobile posao gradnje stanova.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...