INFONET-468X60-BANNER

Novi savski most kreće sa gradnjom u prvoj polovini 2019. godine

24.01.2018. | B92

Mesto Starog savskog mosta zauzeće novi most, a početak radova očekuje se u prvoj polovini 2019. godine. Beogradski čelnici obećavaju da dosadašnji most ostaje deo Beograda i na usluzi beogradskim pešacima i biciklistima. Izrada projekta je ozvaničena, a biće gotov kroz 10 meseci. Potpisnici su Grad Beograd i saobraćajni institut CIP.

- Kapacitet ovog postojećeg mosta je mali za saobraćaj i za broj vozila koja se trenutno nalaze u gradu Beogradu. Drugi razlog je bezbednosni s obzirom da su ovaj most Nemci napravili tokom Drugog svestskog rata, malo je prepravljan ali još su neki drveni šipovi ispod i nose ga što po pitanju bezbednosti nije dobro - rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Novi most za razliku od starog imaće četiri kolovozne, dve tramvajske trake, kao i staze za bicikliste i pešake. Okvirna cena izrade novog mosta iznosi 50 miliona evra.

Beograd-ilustracija (www.pixabay.com)

- Kroz ovaj most, stari, postojeći, nema plovnosti zbog rastojanja stubova. To je 106 metara, a ovaj novi će imati 150 - rekao je direktor saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović, pa će tako biti omogućena potpuna plovnost kroz reku Savu.

Još nije pala definitivna odluka gde će starom mostu biti novo mesto. Vlast kaže, Beograđani će odlučiti. Jedni smatraju da je najbolje mesto Zemunski kej.

- Ako bi stavili most za Ratno ostrvo, to više ne bi bilo Ratno ostrvo, to bi bilo turistički, ne bi više bila oaza za ptice selice, životna sredina bi bila ugrožena - kažu.

I dok svako ima svoju ideju, u najuži izbor za novo mesto ušle su dve lokacije. Postavljanje mosta biće najverovatnije ili između Zemuskog keja i Ratnog ostrva ili između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;