IZOLACIJA-468X60-BANNER

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u novom izdanju

29.11.2017. | Z.Grumić | Novosti

Prve dve faze kompletne revitalizacije fasada i krovova zgrada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru kojih je obnovljeno 11 objekata, uspešno su završene u proteklih šest meseci, a preostalih deset trebalo bi da bude završeno na proleće. To je konstatovano prilikom jučerašnje posete gradilištu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i direktora Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića.

- Zadovoljan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja podgrađa naše novosadske lepotice - istakao je Vučević, naglasivši da su prve dve faze radova uspešno okončane.

Time je, kako je dodao, obnovljeno 11 od ukupno 21 objekta, a za predstojeću treću fazu potpisano je osam ugovora i očekuje se da radovi teku u zavisnosti od vremenskih uslova. Za preostala dva objekta, trebalo bi da bude završen izbor izvođača radova.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas do tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama oronulim zbog zuba vremena - istakao je gradonačelnik u oceni projekta koji je izuzetno važan u pripremi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Krajem maja Zavod je započeo taj projekat, koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četiri faze, nad čime stručnjaci Zavoda sprovode stručni nadzor. Obuhvata kompletnu obnovu oštećenih elemenata fasada, restauraciju i konzervaciju fasadnih detalja izvedenih u gipsu i terakoti, stolarije i figura svetaca u nišama pročelja.

U okviru radova, koji su tokom leta obavljani nešto sporije nego što je bilo planirano, pre svega zbog ekstremno visokih temperatura koje su negativno uticale na materijale, restaurisana i konzervisana je i stara originalna stolarija, a obnavljaju se i konzolne svetiljke od kovanog gvožđa.

Za ovogodišnju obnovu 21 objekta u Petrovaradinu Vlada Srbije i Grad Novi Sad izdvojili su 100 miliona dinara. Iduće godine će iz istih izvora biti obezbeđeno još 100 miliona dinara za nastavak radova, čime će fasadama svih planiranih objekata u Podgrađu biti vraćen stari sjaj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;