Ugalj za Kinu iz Australije - posao od 60 milijardi dolara

09.02.2010. | Beta

Australijska kompanija Resourcehouse Ltd (Risorshaus limitid ) juče je saopštila da je postigla sporazum o dvadesetogodišnjem izvozu uglja u Kinu, vredan 60 milijardi dolara, sa kineskom China Power International Ltd (Čajna pauer internešenel divelopment limitid).

To je, po oceni Resourcehouse-a, najvredniji australijski izvozni ugovor.

Ovaj sporazum je najnoviji u nizu velikih ugovora kineskih kompanija i australijskih preduzeća koja se bave eksploatacijom sirovina, koji, po oceni AP-a, pokazuju da Kina pokušava da obezbedi dovoljno energije, čelika i drugih sirovina za svoju privredu u usponu.

Risorshaus je saopštio da će kineskoj kompaniji godišnje isporučivati 33 miliona tona uglja, po godišnjoj ceni od oko tri milijarde dolara, na period od 20 godina, počevši od 2014. godine.

Ovaj sporazum bi trebalo da pomogne planu razvoja niza rudnika i druge infrastrukture, uključujući i železničku prugu dužine 500 kilometara i luku u severoistočnoj australijskoj državi Kvinslend.

China Power, čije je sedište u Hong Kongu, je glavna kompanija China Power Investment Corp (Čajna pauer investment korporejšn), jednog od pet najvećih kineskih preduzeća koje se bave energetikom.

China Power se nije oglašavala povodom sporazuma sa Resourcehouse-om.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...