Tako to (g)rade Homeni! - "Alo" istražuje ko stoji iza gradnje Vera5 na Voždovcu

02.02.2010. | Alo

Članovi porodice državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena i njihova firma „Dikem izolacija“ učestvovali su u nelegalnom dobijanju građevinske dozvole za izgradnju megamarketa „Vero5“ na Voždovcu, na zemljištu koje je u njihovo vlasništvo dospelo kupovinom nepostojeće stolarske radionice za svega 5.000 evra!

Naime, „Dikem“ je 2006. godine kupio fiktivnu stolarsku radionicu (porušenu još 1989. godine) od Stambene zadruge „Prostor“ i tako, kao vlasnik objekta, jer je prethodno izvršena preparcelacija - postao vlasnik zemljišta svih parcela, pored tri solitera uz ulicu Vojvode Stepe, od ulice Mite Cenića do Nikšićke.

Sporno zemljište je po detaljnom urbanističkom planu (DUP) bilo predviđeno za parking, garaže i nekomercijalni sadržaj, za stanare pomenuta tri solitera, koji su u te svrhe stambenoj zadruzi isplatili oko tri miliona tadašnjih maraka. Gradnja je zbog „ratnih devedesetih“ zaustavljena, a stambena zadruga je izvršila preparcelizaciju, a onda prodajom fiktivne radionice u „posao“ uvela „Dikem izolaciju“, a ta firma potom i grčki „Veropulos“.

Brat odobrio uslove gradnje?!

Promenu parametara iz DUP-a i urbanistički projekat za gradnju „Vera“ odobrio je odbor za urbanizam Skupštine grada, kojem je predsedavao Nenad Konstantinović, inače brat od tetke Slobodana Homena. Odluka je doneta iako se u međuvremenu oglasila i opština Voždovac, koja je Sekretarijatu za urbanizam stavila do znanja da se stečene obaveze iz DUP-a, to jest ono što zadruga duguje stanarima iz tri solitera, mora izvršiti.

Tužilac pokrenuo istragu, pa ućutao

Na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije, donedavni republički javni tužilac Slobodan Radovanović pokrenuo je istragu u vezi s ovim slučajem, ali on nikada nije odgovorio na dopise stanara o rezultatima istrage. Opština Voždovac nikada nije sprovela tender ili javnu licitacija za predmetno zemljište, već je otpisom katastarskih parcela isto poklonila zadruzi 2005. godine. Procena građevinskih stručnjaka je da bi to zemljište koštalo više od tri miliona evra, a grupa investitora ga je dobila za samo 5.000 evra.

 
Iz kompanije „Veropulos“ demantuju učešće u bilo kakvim „nelegalnim“ radnjama u procesu dobijanja odobrenja za izgradnju supermarketa na Voždovcu:

„Obaveštavamo vas da je kompanija ‚Veropulos‘ u predmetni pravni posao ušla sredinom 2006. godine, tako da ne možemo odgovarati na pitanja koja se odnose na period pre toga. U međuvremenu smo dobili sve zakonom propisane dozvole, o čemu se lako možete obavestiti. Za sve ostalo, upućujemo vas na nadležne organe države Srbije“, poručili su iz „Vera“, a prenosi Alo

 

 
Share |

Komentari: 1

MIlan Jovanović 03.02.2010 18.17.22

Jel vam "Alo" izvor informacija i za stručne tekstove?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...