INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd prvi osniva Fond za energetsku efikasnost

31.10.2016. | Tanjug

Grad Beograd će do kraja prvog kvartala 2017. osnovati „Fond za unapređenje energetske efikasnosti“, koji će pokrenuti masovan projekat u zgradarstvu, najavio je danas (31.10.2016) gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Beograd će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će imati takav fond, rekao je Mali u Skupštini grada otvarajući „Konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju“ u organizaciji Agencije UN za životnu sredinu i Svetskog instituta za resurse.

- Ovaj fond nam daje baznu osnovu za veliki i masovan projekat povećanja energetske efikasnosti naših zgrada, javnih i privatnih, gde ćemo našim građanima dati mogućnost da na duži rok isplate ulaganje u zgrade - naveo je Mali.

On je objasnio da će se praviti i pametne zgrade koje će unaprediti sistem utroška struje, grejanja, vode i svega drugog, što će dovesti do povećanje energetske efikasnosti.

- Na sledećoj Skupštini grada Beograda usvojićemo Strategiju razvoja Beogradskih elektrana, koja predviđa prevashodno uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije - solarne, biomase, toplotnih pumpi i svega drugog kako bi sačuvali naše okruzenje i diverzifikovali izvore energije koje koriste naše elektrane - naveo je Mali.

Mali je rekao da su planovi gradskih vlasti u skladu za strategijom za unapređenje energetske efikasnosti do 2030. i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Podsetio je i da je Grad Beograda inicirao donošenje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da bude usvojen u parlamentu, kao i da je je započeto sređivanje fasada u Beogradu.

Slika. Energetska efikasnost (preuzeto sa www.sustainablecitiescollective.com)

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Jasmina Murić je rekla da se u Srbiji očekuje do 2040. godine povećanje srednje temeprature i smanjenje ukupne godišnje količine padavina.

- Negativan trend se očekuje i posle 2040. i zato Ministarstvo pozdravlja ovu globalnu inicijativu o daljinskoj energiji u gradovima, koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju prelazak na sisteme sa savremenom distribucijom toplone energije u odabranim gradovima - rekla je Murić.

Ona je dodala da to treba da dovede do poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ona je poručila da će to Ministarstvo pomoći gradu Beogadu i u inicijativi „Akcelerator enegetske efikasnosti u zgradama“, čiji početak je označen na današnjoj radionici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;