INFONET-468X60-BANNER

Srbija hoće penale, krili da asfalt kasni

29.08.2016. | B92

Država Srbija će pokušati da naplati penale od izvođača, azerbejdžanske kompanije Azvirt, za kašnjenje na izgradnji auto-puta od Ljiga do Preljine. Srbija će tražiti naplatu penala, ukoliko nadzorni organ kaže da je to moguće.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je izjavila da od Koridora Srbije, kao investitora radova na ovoj deonici Koridora 11, očekuje da objasni zašto se kasni. Rok je bio 25. avgust, a prvi automobili neće proći ovom trasom bar još 40 dana.

Mihajlovićeva je naglasila da je Ministarstvo upozoravalo investitora da moraju da imaju nadzor nad tako velikim projektima, ali da je kompanija koja nadgleda radove izabrana tek u februaru.

- Ministarstvo je formiralo tehničko-finansijsku grupu, da vidimo zašto je došlo do kašnjenja - rekla je ministarka građevine.

- Auto-put je završen 97 odsto i u toku su finalni radovi, ali ono što brine je protok informacija, jer o poteškoćama na terenu i eventualnom kašnjenju nisu obavešteni Vlada Srbije, premijer i resorno ministarstvo. Nije problem ako na ovako velikim projektima dođe do manjih kašnjenja od mesec, dva, ali u ovom slučaju su problem bile informacije i izveštaji od investitora koji nisu bili tačni. Nije u redu da kao ministarka na terenu proveravam da li će radovi biti završeni u roku, da informacije o kašnjenju dobijam od radnika sa gradilišta, a ne od odgovornih - kaže ona.

- U ovom momentu procenat fizičke realizacije završetka deonice Ljig - Preljina je 96 odsto. Svi tuneli su probijeni. Na deonici se nalazi i 66 mostovskih konstrukcija. Svi mostovi su završeni - tvrde u Koridorima. - U toku su radovi na elektromašinskim instalacijama u tunelima „Šarani", „Brđani" i „Golubac", a predstoji i sanacija kosina, postavljanje zvučnih barijera i izrada horizontalne signalizacije, kao i završni sloj asfaltiranja - ističu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;