INFONET-468X60-BANNER

Srbija bi mogla da reciklira 80% građevinskog otpada

15.06.2016. | eKapija

Građevinski otpad je veliki neiskorišćeni resurs, imajući to u vidu 80% može da se reciklira i ponovo koristi u građevinarstvu, ukazano je danas na okruglom stolu Privredne komore Srbije (PKS) na temu „Nova industrijalizacija Srbije - skriveni resurs u otpadu građevinskog materijala“.

Učesnici okruglog stola ocenili su da bi recikliranje građevinskog otpada pozitivno uticalo na privredni razvoj, otvaranje novih radnih mesta, kao i u zaštiti životne sredine, te dodali da je neophodno sistemski urediti ovu oblast donošenjem pripisa ili podzakonskih akata, u čemu ulogu treba da ima struka.

- U postojećoj zakonskoj regulativi koja se tiče oblasti izgradnje postoji samo jedan član zakona koji na posredan način upućuje o postupanju sa građevinskim materijalom, kada kaže da se otpad mora odvesti u skladu sa posebnim odredbama - rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infranstrukture, Aleksandra Damnjanović.

Ona je istakla da je građevinski otpad „zlato i nova mogućnost za Srbiju, za otvaranje novih radnih mesta, ali i pre svega za očuvanje životne sredine“, te je navela da Hrvatska, koja je članica EU, ima na godišnjem nivou oko dva miliona tona građevinskog otpada, a od toga samo 5% reciklira.

Viktor Kobjerski, sekretar Udruženja PKS za građevinarstvo naglasio je da je više hiljada tona otpada svuda oko nas.

- Obzirom da Srbija raspolaže sa velikim količinama otpada, nekontrolisano formiranje diviljih deponija donosi velike probleme prilikom ulaska u EU. Tu su velike kazne za nerešene deponije - upozorio je on.

Svaki izvođač radova, prema njegovim rečima, trebalo bi da otpad odveze na zvaničnu deoponiju u okviru lokalne samouprave i tada bi država mogla da snosi sve troškove oko reciklaže i prodaje tog otpada, jer 80 % otpada sa gradilišta moze da se iskoristi u građevinarstvu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;