INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Oživljavanje građevinarstva

11.05.2016. | Tanjug

Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji je povećana za 18,3 odsto u 2015. godini, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i istakla da je Srbija opet dobro mesto za ulaganje.

Mihajlović je rekla da je vlada, koja je trenutno u tehničkom mandatu, prvi put smanjila fiskalni deficit, reformisala neuspešna javna preduzeća i rešavala sudbinu preduzeća u privatizaciji.

Ona je za mesečnik „Diplomatija i trgovina“ (Diplomacy & Commerce) kazala da se decenijama ništa nije radilo na tim poljima ili se radilo pogrešno.

- Prvi put posle ko zna koliko decenija imamo deo železnice, Srbija cargo, koji se sam finansira i nije na subvencijama države. Iz Smedereva nam je stigla najvažnija vest za taj grad koji su svi odlaskom Ju-es-stila iz  Železare prakticno otpisali. Sada imamo Kineze koji ce oživeti ovo preduzeće sa znatnim uticajem na srpski BDP, od koga živi čitav jedan grad - rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je važno da se nastavi sa svim što je započeto.

- Projekti ne smeju da stoje, investitorima ne smemo da pošaljemo poruku da nećemo nastaviti sa započetim reformama - navela je Mihajlović.

Ministarka je poručila da nema više prostora za neefikasnost u državnim preduzećima, kao i nerad i gubitke koje subvencioniše država.

Govoreći o oživljavanju građevinarstva, ona je rekla da je bruto domaći proizvod u građevinarstvu porastao u 2015. za 11,1 odsto u odnosu na 2014.

U strukturi bruto dodate vrednosti, građevinarstvo je poraslo sa 6,5 odsto u 2014. na 6,9 odsto u 2015.

- Broj izdatih građevinskih dozvola od uvodenja objedinjene procedure 1. marta 2015. godine do kraja 2015. je za 33 odsto veći nego u istom periodu 2014. i za 29 odsto veći u odnosu na prosek u istom periodu u prethodnih sedam godina - kazala je Mihajlović dodajući da niko nije verovao da građevinske dozvole mogu da se izdaju

Ona navodi da postoji i interesovanje investitora iz Amerike koji u Nišu počinju izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Novi Niš“, što će biti najveći građevinski poduhvat pokrenut posle četiri godine čekanja, kao i da je najavljen početak izgradnje jednog od najpoznatijih ugostiteljskih lanaca na svetu - hotela Hilton u Beogradu.

Na pitanje kako komentariše rast javnih investicija, Mihajlović je rekla da je samo u jednoj nedelji u aprilu gradovima Srbije obezbeđeno oko 20 miliona evra.

Kruševac  je uz pomoć Vlade Srbije i ministarstva dobio od nemačke KfW banke 15 miliona evra za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, Kruševac i Vranje će dobiti bespovratno milion evra pomoći za uređivanje oblasti komunalnog otpada i deoponije dok je ministarstvo obezbedilo i 3,2 miliona evra za prvu fazu izgradnje fabrike vode u Užicu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;