Beograd: Usvojen Generalni urbanistički plan, nove industrijske zone

07.03.2016. | Tanjug

Odbornici Skupštine grada usvojili su Generalni urbanistički plan (GUP), kojim su predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu. Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara.

Prema GUP-u, određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, a među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica-Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok-Vinča sa novim mostom preko Dunava.

Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Teritorija u okviru GUP je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin.

Plan za celinu 20 obuhvata građevinsko područje delova opštine Palilula na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku. Usvojeni su i planovi generalne regulacije naselja Ripanj.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...