INFONET-468X60-BANNER

Misteriozni "Mir-inženjering" u Mirijevu gradio dom zdravlja koji se raspada

03.03.2016. | D. Mučibabić, D. Davidov-Kesar | Politika

Fasada od cigle koja se prošle subote sručila sa Doma zdravlja u Mirijevu nikome se nije obrušila na glavu, ali bi mogla da udari po džepu poreske obveznike Beograda. Jer, Dom zdravlja kao korisnik ovog zdanja od 2009. godine, kada je otvoren, nema novca da popravi fasadu, a vlasnik i investitor objekta, grad Beograd, odnosno „Agencija za investicije“, trebalo bi da pronađe sredstva za obnovu zato što je reč o javnoj instituciji. Na odgovornost za to sada ne može da bude pozvan „Mir inženjering“, firma koja je podigla Dom zdravlja. Nju su gradske vlasti izbacile iz posla zbog kašnjenja, a nedovršenu konstrukciju je, navodno, ostavila s bušnim krovom. Do misterioznog vlasnika „Mir inženjeringa“ danas se ne može doći. Preduzeće je otišlo u stečaj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Koliko će koštati sanacija fasade mirijevskog Doma zdravlja još nije poznato zato što se procena štete i dalje čeka.

Fasada možda i ne bi bila najveća muka da krov, zbog loše izvedenih radova, ne prokišnjava već sedam godina. Za njegovu popravku potrebno je oko četiri miliona dinara.

Obrušavanje fasade koja je, kako tvrdi Dragana Trifunović Balanović, direktorka DZ „Zvezdara“, kome pripada objekat u Mirijevu, lepljena direktno na izolaciju od staklene vune umesto da spojnicama bude pričvršćena za zid, za upućene nije veliko iznenađenje. Nevolje sa izgradnjom ovog objekta nizale su se od starta.

Na tenderu za izgradnju, koji je sredinom 2006. godine raspisao gradski „Sekretarijat za finansije“, „Uprava za investicije“, posao je dobilo preduzeće „Mir inženjering“. Ono je osnovano 1993. sa sedištem u Ulici Petra Konjovića 12ž i vlasnik je bila Mirjana Nikolić, podaci su iz elektronske baze „Agencije za privredne registre“ (APR). U oktobru iste godine tadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović kazao je da je izgradnja Doma zdravlja poverena toj firmi i da je vrednost radova 260 miliona dinara, a da će posao biti okončan za 12 meseci. Ali, na otvaranje te zdravstvene ustanove od 4.113 kvadrata čekalo se tri godine.

Temelji su postavljeni krajem decembra 2006. Dve godine kasnije, kako nezvanično saznajemo, zbog nepoštovanja ugovornih obaveza i kašnjenja u gradnji grad je sa „Mir inženjeringom“ raskinuo ugovor. Raspisan je tender za novog izvođača i posao je pripao GP „Napred“. To građevinsko preduzeće, koje postoji od 1948. godine, izvelo je unutrašnje završne zanatske radove.

- Grubi građevinski radovi na objektu bili su završeni kada smo mi, pobedivši na tenderu, uvedeni u posao. Za četiri meseca ispunili smo ugovorne obaveze i na kraju smo sanirali krov koji je prokišnjavao. Hidroizolacija nije bila dobro urađena i mi smo je zamenili. Testirali smo krov i pokazalo se da on više ne prokišnjava. Koliko se sećamo, vrednost našeg angažmana bila je oko 80 miliona dinara i dali smo garanciju od dve godine, što je tada bilo u skladu sa zakonom – naglašavaju u „Napredu“.

Nadzorni organ, koji je kontrolisao da li se radovi u enterijeru zdanja izvode prema projektu za koji je izdata građevinska dozvola, bila je „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, dodaju u ovom preduzeću. Ne znaju da li je „Direkcija“ nadgledala kako posao obavlja „Mir inženjering“. Jer, pre nego što se izda upotrebna dozvola, sva odstupanja od projekta za Dom zdravlja nadzorni organ je trebalo da uoči i naloži da se ona otklone. Upotrebna dozvola izdata je u junu 2009. godine na osnovu izveštaja Komisije „Gradskog zavoda za veštačenje“, koji je obavio tehnički pregled objekta.

Pre pet godina je nad „Mir inženjeringom“ otvoren stečajni postupak koji je zaključen 2014, navedeno je na sajtu APR-a.

Istoimeno preduzeće i u Crnoj Gori

„Mir inženjering“, jedina je firma pod tim imenom zavedena u „Agenciji za privredne registre“, u Ulici Petra Konjovića. Na internetu se, međutim, mogu naći brojevi telefona istoimenog preduzeća na adresama u Pariske komune, Mis Irbijevoj i Bulevaru JNA. Ti brojevi sada nisu u funkciji.

Preduzeće sa istim nazivom registrovano je u Crnoj Gori u februaru 2008. godine za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada i njegovo sedište je u Budvi. Izvršni direktor i osnivač je Milan Jovanović, piše u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore. Ime Mirjane Nikolić nigde se ne pominje.

Tašna-mašna firma

„Mir inženjering“ iz Beograda nikada nije bio na listi „Građevinske komore Srbije“, tvrdi Goran Rodić, potpredsednik te institucije. Članice komore su preduzeća koja imaju reference i licencirane inženjere, nisu u stečaju, niti su krivično gonjene.

- Verovatno je „Mir inženjering“ preduzeće tašna-mašna, kakvih je na stotine. Ona obično ponude niske cene, dobiju posao, zabrljaju, a od garancija koje prilože ne mogu se sanirati kvarovi i fušeraj – ističe Rodić.

Po sajtovima se, inače, provlači da je „Mir inženjering“ učestvovao u izgradnji Tržnog centra „Enjub“, poslovno-stambenog objekta u Rakovici – lamele 1, 2, 5 i 6, i kombinovane Dečje ustanove Resnik.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;