IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rusi vraćaju "Posejdon" u gasnu igru

01.03.2016. | Tanjug

Kompanije „Gasprom“, „Edison“ i DEPA će do kraja godine izvršiti procenu isplativosti ulaganja u izgradnju gasovoda ispod Crnog mora.

To je izjavio generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Memorandum o proceni izvodljivosti izgradnje gasovoda od Rusije po dnu Crnog mora do trećih zemalja je potpisan u Rimu. Memorandumom je predviđeno da procena isplativosti ulaganja bude završena do kraja 2016. godine – izjavio je Miler, a prenosi ruska agencija „Tas“.

- Naši evropski partneri i mi krećemo od projekta koji su pripremile i razvile grčke i italijanske kolege u saradnji sa francuskim, nazvan „Posejdon“, a kojim je tada bilo planirano dopremanje 12 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa od Grčke po dnu Jonskog mora do juga Italije – izjavio je Miler, dodajući da vlade Italije i Grčke podržavaju ovaj projekat.

- Projekti izgradnje novih ruta za transport gasa do Evrope su ekonomski opravdani projekti, o čemu svedoči aktuelna rastuća tražnja – izjavio je Miler.

Ruski „Gasprom“, italijanska kompanija „Edison“ SpA i grčka DEPA potpisali su nedavno u Rimu memorandum o razumevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije po dnu Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom iz Grčke u Italiju. Cilj ovog projekta je, kako je saopšteno, organizovanje južne rute za isporuke ruskog gasa u Evropu, prenosi „Tas“.

DEPA i „Edison“ osnovali su ranije zajedničko preduzeće, „Posejdon“, sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda koji će povezati Grčku i Italiju, da bi nakon potpisivanja najnovijeg memoranduma, dve kompanije saopštile da će iskoristiti rezultate radova koji su realizovani u okviru projekta ITGI „Posejdon“.

Miler je naveo i da je „Gasprom“ prošle godine isporučio 205 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na ruskom tržištu, što je nešto manje u odnosu na obim isporuka iz 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;