INFONET-468X60-BANNER

GP "Napred" dograđuje objekat u bloku 21

19.10.2015. | Beobuild

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja u okviru komercijalne zone bloka 21 na Novom Beogradu. Urbanistički projekat koji je nedavno potvrđen podrazumeva intervenciju na objektu građevinskog preduzeća „Napred“ na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Antifašitičke borbe, kao i njegova dogradnja u skladu sa parametrima iz GUP.

Vezana komercijalna zona sastoji se iz tri objekta sa velikim stepeništem i pristupom zajedničkom platou. Objekti su niske spratnosti (P+2/P+3) za poslovnu i komercijalnu namenu, a danas to su zgrade „Vojvođanske banke“, JP „Srbijašume“ i GP „Napred“. Prva rekonstrukcija u okviru ovog kompleksa izvršena je baš na zgradi GP „Napred“ devedesetih godina. Tada su još uvek važila pravila starog GUP-a, pa dogradnja nije povećala spratnost objekata, već je samo proširila objekat do regulacione linije ka Bulevaru Mihajla Pupina. Kasnija rekonstrukcija zgrade JP „Srbijašume“ takođe je dogradnjom iskoristila prostor do regulacione linije, pa je zadrzavajući spratnost i taj objekat približen ulici. Objekat Vojvođanske banke još nije dograđivan i zadržao je originalni koncept i gabarite.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema odredbama Generalnog plana Beograda 2021. dozvoljena je uvećana spratnost u okviru ovih katarstarskih parcela, pa je u skladu sa tim i pripremljen novi urbanistički projekat rekonstrukcije zgrade GP „Napred“. Prema potvrđenom projektu ovaj objekat biće udvostručen u kvadraturi, sa sadašnjih 6141m² na 13502m² nakon rekonstrukcije. Sa novom dozvoljenom visinom venca od 32 metara, sada se stvara mogućnost gradnje objekata znatno više spratnosti (P+8+Pk). Tako će sadašnji objekat (Su+P+3) rekonstrukcijom dobiti čak šest novih etaža, jednu podzemnu i pet nadzemnih (Po+Su+P+7+Ps). Na podzemnim etažama (podrum i suteren) biće omogućeno garažiranje vozila, dok će ostali spratovi zadržati osnovnu poslovnu namenu.

Nadzemne etaže budućeg objekta zamišljene su kao otvoreni kancelarijski prostor fleksibilne organizacije. Veliki ulazni hol objekta preprojektovan je kroz tri etaže sa posebnom fasadom, kako bi mogao da parira dominantnoj raskrsnici na kojoj se nalazi. Kako je arhitektura ovog dela Novog Beograda zaštićena, biće sačuvana i fasada starog objekta koja će povezivati dva dograđena staklena kubusa. Kolski pristup novoizgrađenoj garaži biće pozicioniran paralelno sa Ulicom Antifašističke borbe, dok će vertikalnu komunikaciju podržavati dva stepenišna jezgra sa liftovima.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;