INFONET-468X60-BANNER

Okrugli sto na temu „Potencijali izvoza inženjerskih usluga iz Srbije"

29.10.2009.

U okviru prve zvanično akreditovane obuke koja se bavi razmevanjem FIDIC uslova građevinskih ugovora, a koju organizuje Međunarodni savez inženjera konsultanata (FIDIC), Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) i konsultantska kuća YU Build, juče je održan i okrugli sto na temu „Potencijali izvoza inženjerskih usluga iz Srbije" u hotelu Holiday Inn na Novom Beogradu.

Postoji strateško opredeljenje da Srbija u budućnosti značajno poveća svoj izvoz usluga, posebno inženjerskih i drugih intelektualnih usluga. Uspehe koje je Srbija ostvarila poslednjih nekoliko decenija u oblasti građevinarstva predstavljaju dobru osnovu za takav razvoj. Prisutni učesnici imali su priliku da čuju mišljenja istaknutih stručnjaka o najboljim putevima za postizanje ovog cilja.

Učesnici panela bili su dr Silvia Fossati, predstavnik Međunarodnog saveza inženjera konsultanata (FIDIC), Vesna Perić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), John Casana, predstavnik Američkog saveta za zeleno zgradarstvo (USGBC) i konsultant USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije/Booz Allen Hamilton i Nikola Matić, član Upravnog odbora ACES i direktor preduzeća VMS, domaće firme sa iskustvom u izvozu inženjerskih usluga iz Srbije.

Dr Silvia Fossati, event menadžer u FIDIC-u, zadužena je za organizaciju svih obuka Saveza širom sveta. FIDIC godišnje organizuje oko 80 treninga širom sveta. Ona je posetiocima panela predstavila FIDIC, njegove delatnosti, godišnje konferencije, seminare, radionice, kurseve i online kurseve koji su u pripremi i trebalo bi da počnu već krajem ove godine.

Nikola Matić, član UO ACES-a, u kratkom izlaganju predstavio je objektivne okolnosti za nastup naših preduzeća na međunarodnoj sceni, mogućnosti i korake razvoja, karakteristične detalje koji mogu pomoći u sklapanju ponuda i potpisivanju ugovora. Takođe, on je izneo nekoliko predloga koji bi na jednostavan način mogli da uvedu red u domaću građevinsku praksu i time obezbede pravedan položaj firmi, projektanata i izvođača koji poštuju standarde i propise, a čiji rad je sada ugrožen nelegalnom gradnjom.

John Casana, predstavnik USGBC-a, govorio je o LEED standardu i prednostima koje nudi rastuće tržište zelene gradnje: 8-9% manji operativni troškovi, 7,5% veća vrednost nekretnine, povraćaj uloženih sredstava... Takođe je predstavio i prognoze po kojima će samo u SAD ovo tržište već naredne godine vredeti 60 milijardi dolara.

On je podsetio da gradnja u SAD ima sve manji udeo u svetu, iako beleži rast. Ovo objašnjava time da je rast u drugim zemljama i regionim sveta sve veći, pa i firme iz SAD traže partnere na drugim tržištima kako bi iskoristile prednosti međunardnog građevinarstva i prevazišle okvire lokalnog tržišta.

Detaljnije o ovim temama možete čitati na našem sajtu ovde.

Bojan Janković i SIEPA-a najavio je veću podršku ove organizacije građevinskoj industriji Srbije i njenom plasmanu na inostrana tržišta. SIEPA je do sada već pomagala promociju naših građevinskih preduzeća na sajmovima u inostranstvu.

Izvozni potencijali srpskog građevinarstva

U Srbiji posluje više od 3.800 preduzeća sa preko 85 hiljada zaposlenih u oblasti građevinarstva, sa značajnim izvoznim potencijalom. I pored svetske ekonomske krize, koja posebno pogađa građevinarstvo, u I kvartalu 2009. godine, u odnosu na I kvartal prošle godine, vrednost izvedenih radova u inostranstvu firmi iz Srbije je veća za 21,3% (izvor: SIEPA).

Analiza finansijskih izveštaja koje su srpska preduzeća koja pružaju građevinske usluge podneli Narodnoj banci Srbije potvrđuje rast izvoza od 64,7% u 2008. godini i 30% u prethodnoj godini, što ukazuje na dalji potencijal konkurentnosti ove privredne grane. Udruženje inženjera konsultanta Srbije (ACES) osnovano je aprila 2009, uz podršku USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije.

Udruženje je postalo punopravni član FIDIC septembra 2009. godine sa ciljem unapređenja standarda u građevinskom sektoru i jačanja konkurentnosti preduzeća koja se bave inženjerskim konsaltingom (više o Udruženju u prilogu).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;