IZOLACIJA-468X60-BANNER

Građevinska direkcija Srbije: Stanari što pre da se izjasne

14.09.2015. | Tanjug

„Građevinska direkcija Srbije“ pozvala je stanare dve sporne zgrade u naselju „Dr Ivan Ribar“ na Novom Beogradu da još jednom razmisle i odaberu rešenje koje im najviše odgovara, a da ako se ne opredele ni za jedno ponuđeno, nema osnova da im se i dalje isplaćuje mesečna nadoknada.

Tročlanu delegaciju stanara dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar, koji su se okupili ispred Vlade Srbije, primio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović sa predstavnicima „Građevinske direkcije Srbije“ i tom prilikom istakao da su vlada, Ministarstvo građevinarstva i „Građevinska direkcija Srbije“ učinili sve da se dođe do najboljeg rešenja za sve stanare dve zgrade.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Stanarima dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar ponuđene su četiri različite opcije za rešenje problema: izgradnja potpuno novih, identičnih zgrada u naselju Dr Ivan Ribar, razmena stana za drugi stan u vlasništvu „Direkcije“, raskid ugovora i povraćaj novca ili povratak u sanirani stan. Država je učinila sve da obezbedi stanare u ovoj situaciji i pokrije njihove troškove – istakao je Trifunović.

Državni sekretar je još jednom pozvao stanare koji se još uvek nisu izjasnili da ponovo razmisle i odaberu rešenje koje im najviše odgovara.

- Stanari imaju ugovorni odnos sa „Direkcijom“, koja im je u ovom problemu zaista ponudila mnogo više mogućnosti, nego što su imali stanari drugih privatnih investitora koje je zadesio isti problem – precizirao je Trifunović.

Od 199 vlasnika stanova, 141 se izjasnio za neko od ponuđenih rešenja: za zamenu za stan u novim zgradama koje će biti izgrađene izjasnila su se 34 vlasnika stana, za zamenu stana za drugi stan u vlasništvu „Direkcije“ izjasnilo se 37 vlasnika, za opciju raskida ugovora i povraćaj novca opredelilo se 68 vlasnika stanova, za povratak u sanirani stan izjasnila su se dva stanara. Rok za izjašnjavanje stanara je istekao 31. avgusta.

Svim stanarima zgrada koje su imale probleme sa štetnim materijalima u zidovima koji su se opredelili za neko od ponuđena četiri rešenja, „Direkcija“ će nastaviti da plaća naknadu od sedam evra po kvadratnom metru kupljenog stana na mesečnom nivou i sve ostale troškove.

Ukoliko neko ne prihvata ni jednu mogućnost, „Direkcija“ više nema osnov da plaća mesečnu nadoknadu i sve prateće troškove koje je plaćala do sada.

„Građevinska direkcija Srbije“ je uz pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od nastanka problema sve kapacitete usmerila na pronalaženje najboljeg rešenja za sve stanare, navodi se u saopštenju direkcije.

- „Direkcija“ nikada nije ostavila bez rešenja stanare dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar, niti ih je ostavila da borave u spornim zgradama. Od jula prošle godine svim stanarima dve zgrade plaća mesečnu nadoknadu za nekorišćenje stana, sve režijske troškove, kao i troškove lekarskih pregleda na VMA, selidbe i sve prateće troškove – navodi se u saopštenju. - Posle više od godinu dana pregovora i niza održanih sastanaka sa stanarima, ne možemo da nastavimo da neograničeno isplaćujemo nadoknade onima sa kojima ne postoji uzajamni dogovor i saglasnost oko rešenja problema.

Takođe navode da činjenica da je oko 70 odsto stanara prihvatilo neko od ponuđenih rešenja, pokazuje da je su ta rešenja za većinu prihvatljiva.

- „Građevinska direkcija Srbije“ nije ni direktni ni indirektni korisnik budžetskih sredstava, već se finansira iz sopstvene dobiti. Na rešenje problema stanara dve zgrade Direkcija je do sada opredelila devet miliona evra, a u predstojećem periodu će biti izdvojeno još osam miliona evra za izgradnju novih zgrada, što samo pokazuje da ni jednog stanara nismo ostavili bez izbora i rešenja – ukazuju iz „Direkcije“.

„Građevinska direkcija Srbije“ je predstavnicima skupština stanara iznela plan da do kraja 2016. godine budu izgrađene dve nove zgrade sa stanovima identične strukture, kvadrature i orijentacije, koje su udaljene nekoliko desetina metara od postojećih, što će omogućiti da stanari dobiju nove stanove na istoj lokaciji.

Komisija za planove Grada Beograda je usvojila Urbanistički projekat za nove zgrade, čime su se stvorili preduslovi da njihova izgradnja počne do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Pored mogućnosti izgradnje novih zgrada, stanarima su ponuđene i opcije raskida ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu svih troškova, kao i zamena stana za drugi stan u vlasništvu „Direkcije“, kao i mogućnost da se vrate u svoje stanove u postojećim zgradama nakon što se obavi sanacija.

Dve sporne zgrade će „Građevinska direkcija Srbije“ sanirati prema metodi koju je razvio i primenio Institut za nuklearne nauke „Vinča“, koji je u međuvremenu uspešno sanirao preko 10.000 kvdratnih metara stambenog prostora na različitim lokacijama u Beogradu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;