INFONET-468X60-BANNER

Prečistač u Vrbasu i dalje "na čekanju"

21.08.2015. | Dejan Bajić | RTV

Izgradnja i puštanje u rad Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV) Vrbas-Kula, čiji je finansijer Evropska unija, predstavlja jedan od neophodnih uslova za početak prečišćavanja Velikog Bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi. Ovaj prečistač je trebao da bude pušten u pogon 2012. godine, međutim, i tri godine kasnije, rokovi za pokretanje postrojenja se i dalje odlažu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Da bi postrojenje bilo pušteno u rad, potrebno je obezbediti veću količinu otpadnih voda, ali i dovršiti radove na kanalizaciji u naseljenim mestima opštine Vrbas.

- Činjenica je da šest nasaljenih mesta u opštini Vrbas koji su trebala do sada da imaju kanalizacionu mrežu i da se priključe na centralno postrojenje, još uvek nemaju kanalizacionu mrežu – smatra Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović.

Opštinska vlast u Vrbasu ističe da joj izgradnja kanalizacione mreže u njenim selima, kao i puštanje „prečistača“ u rad, predstavlja prioretan zadatak.

- Svake godine ulažemo određena sredstva u te namene, ali verujte, zatečeni problemi su bili veliki, nije baš ni lako sa finansijske strane, kao ni sa jedne druge, brzo završiti kanalizacionu mrežu –  dodaje Duško Ćutilo, član Opštinskog veća za privredu i komunalne poslove u Vrbasu.

Puzović smatra da problem ne predstavlja samo nepotpuna kanalizaciona mreža, nego i usporena dinamika radova na liniji za prečišćavanje mulja.

- Sada imamo situaciju na terenu da se linija vode završava, a liniija mulja ne. Jednostavno, prečistač ne može kvalitetno da se završi, a da i linija vode i linija mulja ne funkcionišu u skladu sa projektom i drugim kriterijumima – naglašava Puzović.

Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbasa smatra da su se svi akteri projekta poneli veoma neodgovorno, a prema njegovim rečima, najviše su „zakazali“ nadležni iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine:

- Tu postoji jedna neodgovornost, najpre bih pomenuo ministarstvo, mislim da bi ono trebalo da koordinira radovima i da obraća pažnju na to da svi subjekt rade ono što treba, u rokovima u kojim treba da završe – istakao je Đurđevac.

Resorno ministarstvo odbacuje ovakve optužbe ističući da oni nisu nadležni za realizaciju projekta čitavog CPPOV-a, te da su oni finansirali završetak kolektora otpadnih voda na ovom postrojenju, koje je spremno za upotrebu još od početka juna.

- Kolektor je spreman za rad, a kada će biti pušten, zavisi od završetka linije vode na centralnom postrojenju, odnosno početka probnog rada CPPOV. Kako taj projekat vodi i finansira Delegacija Evropske unije, Ministarstvo nema uticaj na realizaciju tog projekta – navodi se u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Puzović veruje da su radovi na prečistaču pri kraju i da se tačno zna šta još mora da se uradi kako bi do toga i došlo.

- Treba da se kompletira kanalizaciona mreža, da se svi priključe na taj potisni kolektor, da privolimo lokalne industrije koje rade da se priključe na kolektor kako bismo povećali njegov kapacitet, te da se što pre kompletira i linija vode, i linija mulja, kako bi taj prečistač mogao da prečišćava vodu – smatra on.

Izgled i stanje kanala ne utiču samo na zdravlje Vrbašana i njihovo prirodno okruženje, već je prečišćavanje Velikog Bačkog kanala izuzetno važno i za ekonomski napredak ove opštine.

- Često se naši odgovorni ljudi pitaju zašto investitori ne dolaze ovde. Pa upravo, evo im odgovora. Svaki dinar je jako važan za ulagača i oni moraju da urade procenu na životnu sredinu i da odgovore na sve zakonske propise koji su vezani za njih. Jedan od tih propisa jeste da im se obezbedi prečišćavanje otpadnih voda. Ukoliko im to nije obezbeđeno, već to sami moraju da rade, to je sigurno za njih nepodnošljiv trošak jer to mogu da urade bilo gde drugde na mestu gde im je obezbeđena kanalizaciona mreža i postrojenja gde se prečišćavaju vode – ističe Đurđevac.

Dok se očekuju dodatni priključci iz Crvenke i Srbobrana na ovo postrojenje, čime bi se obuhvatio veći deo Velikog Bačkog kanala i više doprinelo „ozdravljenju“ ovog vodotoka, poslednje prognoze iz Opštine Vrbas i resornog ministarstva za puštanje u pogon ovog „prečistača“ vezuju se za kraj godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;