INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završeno 59 odsto radova na "Prokopu"

19.08.2015. | M. Lj. Popović | Novosti

Treća od četiri faze izgradnje železničke stanice „Beograd centar“ startovala je ove nedelje. Neimari su posle devet meseci od početka radova završili 59 odsto posla, koji bi, kako tvrde u preduzeću „Beograd čvor“, trebalo da bude završen u predviđenom roku, odnosno u januaru sledeće godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima direktora Milutina Miloševića, izgradnja „Prokopa“ teče planiranim tempom.

- U prošlom periodu su radnici najviše bili angažovani na povezivanju koloseka i taj posao je uspešno obavljen – kaže Milošević za „Novosti“. - Zbog tih radova smo proteklog vikenda morali da zatvorimo saobraćaj, a, tako će biti i ove nedelje.

Najznačajniji posao koji se trenutno obavlja je ugradnja novog sistema za upravljanje saobraćajem. Istovremeno, radnici su angažovani na građevinsko-zanatskim radovima na peronima i u pothodnicima, kao što su moleraj, postavljanje keramičkih i kamenih pločica, ali i hidroizolacija.

Neimari uveliko rade i na izgranji postavnice, gde se obavlja rušenje i montaža, fasaderski radovi, zamena prozora i vrata, uređenje mokrih čvorova, demontaža spuštenih plafona i podova i montaža unutrašnjih instalacija i grejanja. Radnici uporedo montiraju i kablove i linijske rasvete na peronima i postavljaju železničke instalacije.

Iako radovi dobro odmiču i završeno je više od polovine predviđenih obaveza, do pune funkcionalnosti i završetka nove železničke stanice „Beograd centar“ ostalo je još mnogo posla.

Novac iz Kuvajta

Prva faza rekonstrukcije počela je 3. decembra 2014. Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Kroz „Prokop“ sada prolaze samo vozovi gradske železnice, a po završetku tuda će moći da saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Gradnja počela pre skoro 40 godina

Izgradnja železničke stanice „Beograd centar“, poznatije kao „Prokop“, traje već skoro 40 godina. Počela je davne 1977. ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka novca, zatim je devedesetih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;