INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

OMV priprema novi gasovod "Nabuko" za ruski gas

12.06.2015. | Tanjug

Austrijski naftni koncert OMV planira sa „Gaspromom“ nove puteve za dostavu ruskog gasa do Beča, tvrdi bečki dnevnik „Prese“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

„’Nabuko’ je mrtav, dugo živeo „Nabuko’“, naglašava list podsećajući da je 2013.ovaj evropski projekat gasovoda, koji je trebalo da dovodi gas sa kaspijskog prostora preko Turske i Balkana do Beč, kako bi se smanjia ovisnost od ruskog gasa, zvanično „sahranjen“.

Dve godine kasnije, prema „Prese“, učestalije su naznake da je bilo preuranjeno sahranjivati ovaj projekat, pošto se radi na „novom ’Nabuko’“, sa razlikom da umesto gasa sa kaspijskog prostora treba da doostalja ruski gas preko Turske, ali i iranaski gas.

Pregovore podstiče OMV, a prema više izvora to čini raniji direktor konzorcijuma „Nabuko“ Rajnhard Miček. OMV nije želeo da komentariše ove informacije, jer se ova tema želi držati što je moguće više u tajnosti.

Na drugoj strani, konstatuje dnevnik, Rusi nemaju taj problem, te je „Gasprom“ početkom juna objavio fotografiju na kojoj je budući šef OMV Rajner Sele u razgovoru sa šefom „Gasproma“ Aleksejem Milerom  o budućoj saradnji. Pored njih nalazi se i Miček, koji je još pre par godina Rusima bio trn u oku zbog predviđenja projekta „Nabuko“ koji je bio konkurencija „Južnom toku“. OMV je potvrdio ovaj sastanak, ali ne dajući nikakve komentare.

Pregovori su veoma škakljivi imajući u vidu sankcije EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize, a ujedno je i Brisel insistirao u više navrata da se mora očuvati tranzit ruskog gasa preko Ukrajine.

Međutim „Gasprom“ je odlučan da od 2019., nakon isteka sporazuma o tranzitu sa Ukrajinom, odustane od tranzitiranja gasa preko te zemlje.

Nakon što je „Gasprom“ odustao od projekta „Južni tok“, kojim se protivila EU, te najavila da svoj gas isporučivati do priključka na tursko-grčkoj granici odakle EU treba samostalno da organizuje dalji transport, i sama finansira gasovo, sada se čini da je šok nestao i naveo Selea i Mičeka za pregovore o gasovodu.

Zbog svog iskustva u vezi projekta „Nabuko“ OMV ima prednost.

Oko 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa moglo bi godišnje, prema aktuelnom stanju, da prođe kroz „novi ’Nabuko’“ u prvom koraku, procenjuju eksperti, dodajući da poreklo gasa moglo srednjeročno da se menja.

S tim u vezi se pominje Iran, zemlja koja ima druge po veličini rezerve gasa u svetu. Iran žudi za tome da konačno isporučuje gas u Evropu, i spreman je da stavi na raspolaganje 10 milijardi dolara za izgradnju gasovoda za izvoz, a razgovara se o ruti kroz Tursku, odakle bi iranski gas mogao da se izvozi u EU preko novog planiranog gasovoa, tvrdi „Prese“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;