INFONET-468X60-BANNER

Izmeštanje „Bubanj Potoka“ nije uslov za dozvolu

27.04.2015. | Tanjug

Izmeštanje naplatne rampe u Bubanj potoku nije uslov da švedski proizvođač nameštaja „Ikea“ dobije građevinsku dozvolu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ističući da su imovinsko-pravni odnosi rešeni i da izdavanje dozvole zavisi isključivo od brzine kojom će ta kompanija podneti zahtev i ispuniti zakonske uslove.

To ministarstvo je, kako je navelo u saopštenju, učinilo sve potrebne korake da Ikea dobije građevinsku dozvolu za građenje objekta u Srbiji.

- Izmeštanje naplatne stanice „Bubanj potok“ teče po planu, to je potrebno uraditi pre izdavanja upotrebne dozvole, ali nije uslov da bi se dobila i građevinska dozvola, kako se navodi u pojedinim medijima. Od kompanije „Ikea“ se zahteva da do izdavanja građevinske dozvole izradi Elaborat o privremenom izmeštanju i odvođenju voda, dok traju radovi na izgradnji robne kuće – navodi ministarstvo.

To se, između ostalog, navodi i u Ugovoru koji je kompanija potpisala sa Republikom Srbije, kažu u ministarstvu. U interesu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali i čitave vlade je da se ovaj dokument što pre dostavi kako bi se stekli uslovi za početak realizacije ovog projekta.

Ministarstvo je od početka posvećeno cilju da „Ikea“ u najkraćem roku dobije sve potrebne dozvole, što kompaniji i omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji, kaže se u saopštenju. Ipak, zakon kao i odredbe ugovora zaključenog sa ovom kompanijom moraju biti u potpunosti ispoštovane.

Lokacijski uslovi za objekat su izdati i sada izdavanje građevinske dozvole zavisi isključivo od brzine kojom kompanija podnese zahtev uz podnošenje svih potrebnih zakonom propisanih uslova, a pre svega elaborata i projekta za građevinsku dozvolu, jer su imovinsko-pravni odnosi rešeni.

Sa stanovišta ministarstva i Grada Beograda, ne postoje nikakve administrativne prepreke da, po dostavljanju projektne dokumentacije, građevinska dozvola za robnu kuću u Bubanj Potoku, bude izdata.

Memorandum o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda i kompanije „Ikea“, potpisan 3. oktobra 2014. godine, prvi je takav dokument posle 22 godine, otkada je Ikea prvi put pokazala interes za ulaganje u Srbiju.

- To najbolje pokazuje ozbiljnost i posvećenost sa kojom ministarstvo radi na stvaranju uslova za realizaciju ove investicije – navedeno je u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;