INFONET-468X60-BANNER

Nova pista za pet godina

25.03.2015. | T. Spalević | Novosti

Izgradnja druge piste, putničkog i kargo terminala, kompletno novog kargo kompleksa, hotela, biznis centra, garaže. Ovo je plan modernizacije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na osnovu postojeće urbanističke dokumentacije. U realizaciji ovog projekta učestvovaće potencijalni koncesionar ili partner, u zavisnosti kakvu odluku donese Vlada Srbije. Procenjena vrednost radova iznosi oko 600 miliona evra, a posao može da se završi u roku od pet godina, kaže za „Novosti“ Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora naše najveće vazdušne luke.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji zaključenog 2011. između Srbije i Francuske, kojim je propisano da će se vlade dve države zalagati za razvoj javno-privatnog partnerstva i koncesija, u novembru prošle godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije, „Nikole Tesle“ i francuske kompanije „Vansi erports“ o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji – kaže Vlaisavljević. - „Vansi“ treba da uradi takozvani „dju dilidžens“, odnosno procenu stanja na aerodromu i da na osnovu toga pripremi preliminarni predlog kako bi mogao da izgleda dalji razvoj odnosno proširenje kapaciteta „Nikole Tesle“. Ovaj Memorandum nema pravno obavezujući karakter, već savetodavni i predlog „Vansija“ može poslužiti Vladi Srbije za formiranje stava o proširenju i razvoju aerodroma.

Činjenica je da su mnoge kompanije zainteresovane za neki od modela koncesije, javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog oblika finansiranja za učešće u proširenju kapaciteta aerodroma, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima koje je lane ostvarilo ovo preduzeće. Rast obima avio-saobraćaja koji ima konstantnu uzlaznu putanju, povećanje broja putnika koji nastavlja da se uvećava i na početku 2015. godine i odlični finansijski rezultati ostvareni lane istovremeno pokazuju i potrebu za ulaganjima u razvoj „Tesle“.

- U pogledu razvojnih planova, potrebno je inovirati važeću plansku dokumentaciju, odnosno Detaljni urbanistički plan koji datira iz 1989. godine – navodi Vlaisavljević. - Nakon ažuriranja planske dokumentacije, kroz saradnju sa angažovanom projektantskom kućom, koja radi prethodnu studiju opravdanosti sa generalnim projektom, biće utvrđen planski osnov za dugoročni razvoj i realizaciju proširenja kapaciteta aerodroma. Tek nakon tih promena i izrade neophodnih analiza i studija, bliže će se znati koji su radovi i rokovi pred nama.

Proširenje kapaciteta

Uz dugoročni, postoje i kratkoročni planovi, koji se tiču proširenja postojećih kapaciteta aerodroma. Reč je o proširenju Terminala 2 i adaptaciji starog Terminala 1. Ovi radovi, za koje se već pribavlja dokumentacija, biće finansirani iz sopstvenih sredstava. Nakon završetka ovog dela posla, aerodrom „Nikola Tesla“ dobiće osam novih izlaza opremljenih sa četiri avio-mosta, mogućnost opsluge vazduhoplova najviše kategorije, čime naša vazdušna luka spremno čeka najavljene interkontinentalne letove.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;