INFONET-468X60-BANNER

Arsić: Projekat "Beograd na vodi" u javnom interesu (video)

16.03.2015. | Tanjug

„Projekat ’Beograd na vodi’ isključivo je u javnom interesu i njegovom realizacijom se šalje poruka da je Srbija pravno urađena zemlja i ekonomski spremna da prihvati sve investitore“, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Imajući u vidu težinu samog investitora šalje se poruka da je Srbija pravno uređena zemlja i ekonomski spremna da prihvati sve ozbiljne investicije na svojoj teritoriji – rekao je Arsić za „Tanjug“ i napomenuo da će ta investicija, koja je vredna oko 3,5 milijarde evra, angažovati svu domaću građevinsku operativu i pokrenuti privredu.

Prema njegovim rečima, realizacijom tog projekta biće rešeni mnogobrojni problemi u srpskoj prestonici, a pre svega oni u saobraćajnoj infrastrukturi.

- Imamo gomilu nerešenih problema na teritoriji Beograda, a jedan od njih je i savski deo. Saobraćajna infrastruktura nam je preopterećena, jer se u centru nalaze autobuska i železnička stanica. Imamo realizaciju projekta „Prokop“, gde je država već potrošila, znači stara Jugoslavija, 700 miliona dolara, a taj objekat nije priveden nameni. I to je sve povezano sa projektom „Beograd na vodi“ – rekao je Arsić.

Arsić ističe da su to sve „posledice“ koje su veoma značajne i koje dokazuju da nije u pitanju samo privatni interes, što je zamerka opozicije, već da je u pitanju isključivo javni interes.

Arsićev Obor za finansije prihvatio je pre nekoliko dana u načelu zakonski predlog o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje „Beograd na vodi“ i predložio Skupštini Srbije da ga usvoji.

Trebalo je da parlamentarci o tom zakonskom predlogu, kao o prvoj tački dnevnog reda, debatuju na sednici zakazanoj za 18. mart, ali je Vlada Srbije u međuvremenu skinula oznaku hitnosti, pa će on biti tema parlamenta za dve nedelje i to u redovnom postupku.

Iz parlamenta je stiglo objašnjenje da će predloženi zakon biti automatski skinut sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za 18. mart, budući da je Vlada Srbije skinula oznaku hitnosti sa njega.

Arsić podseća da je Vlada Srbije taj zakonski predlog parlamentu uputila 6. marta po hitnom postupku I objašnjava da je u međuvremenu odlučeno da se sa njega skine oznaka hitnosti, kako bi se poslanicima I stručnoj javnosti ostavilo još vremena da se sa njim upoznaju.

- Naš Poslovnik predviđa da zakon, ako nije po hitnom postupku, ne može biti razmatran u periodu koji je kraći od 15 dana od dana upućivanja u Skupštinu. Svakako da su poslanici bili u mogućnosti da se upoznaju sa zakonom, jer on ima 17 članova, ali na zahtev premijera Aleksandra Vučića je skinuta oznaka hitnosti, pa će se o njemu raspravljati na nekoj od narednih sednica – navodi Arsić.

Govoreći o kritikama koje su se prethodnih dana čule na račun tog zakonskog predloga, Arsić navodi da su dva razloga za to.

- Prvi je politički, da predstavnici opozicije to predstave kao neuspeli projekat Vlade Srbije, a drugi je da postoje određeni finansijski krugovi kojima realizacija tog projekta ne odgovara. Ako se pojavi oko million kvadrata stambenog prostora naravno da će to uticati i na cene stambenog prostora u Beogradu, koje su po mom mišljenju prilično naduvane. Doći će do pada cene stanova na teritoriji Beograda, što daje nadu da će građani da reše svoje stambeno pitanje – poručuje Arsić.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je juče da će on zastupati Vladu Srbije u skupštinskoj raspravi o tom zakonskom predlogu, jer misli da je to jedan od najvažnijih projekata za budućnost Srbije.

- Izbegli smo hitni postupak jer mi ništa ne krijemo. Mi želimo dobro ovoj zemlji, želimo unapređenje i rast građevinske industrije – rekao je Vučić i dodao da će zakon braniti svim srcem, svom snagom i voljom.

Predloženim zakonom uređuje se utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje „Beograd na vodi", kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd, rečeno je u njegovom obrazloženju.

Njime se određuje korisnik eksproprijacije, uređuje postupak i drugi odnosi koji nastanu u realizaciji Projekta, postupak i način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih u postupku izgradnje objekata...

Takođe, utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti u cilju privođenja zemljišta nameni radi izgradnje poslovno-stambenog kompleksa "Beograd na vodi" sa pratećom infrastrukturom, a u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda.

Po tom zakonskom predlogu, Republika Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonom kojim se uređuje eksproprijacija, kao i ovim zakonom.

 

Komentari: 1

Gradjanin 16.03.2015 10.45.30

Lopovi!

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;