Počela velika obnova beogradskog "Dečjeg kulturnog centra"

13.03.2015. | D. Aleksić | Politika

Izbijanjem prozora i druge spoljne stolarije, postavljene pre više od 45 godina, počela je obnova „Dečjeg kulturnog centra Beograd“ (DKCB). U zdanje u Takovskoj ulici broj 8 na nekoliko meseci „uselili“ su se majstori koji bi do juna trebalo da srede fasadu, krov i unutrašnju i spoljnu stolariju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prve velike radove na nekadašnjem „Domu pionira“ vredne oko 25 miliona dinara finansiraće „Agencija za investicije i stanovanje“, a izvešće ih preduzeća „Slavija proking“ iz Aranđelovca i „Opek“ iz Loznice.

Sa skidanjem starih i postavljanjem novih prozora krenulo se u delu zdrade koji gleda na Tašmajdanski park i Malo pozorište „Duško Radović“.

- Počeli smo od tačke koja je „najbezbolnija“ za funkcionisanje studija i ateljea. Dok u jednoj polovini budu majstori u drugu ćemo premestiti programe iz dela koji se obnavlja. Većih selidbi ateljea biće tek u aprilu i maju, ali i tada će studiji biti seljeni u programski srodne – objašnjava Dalibor Stojanović, rukovodilac produkcije DKCB-a dodajući da razloga za brigu nemaju ni  druge institucije čiji programi se održavaju u DKCB-u.

Zgrada površine oko 2.200 kvadrata podignuta je 1968. i od tada nije bilo ozbiljnijih radova na njoj. Zeleni krov, koji na prvi pogled izgleda neoštećeno, odavno prokišnjava. A prepoznatljiva staklena fasada pretrpela je velika oštećenja još 1999. kada su NATO projektili pogodili susednu zgradu RTS-a.

- Posle bombardovanja majstori su čekićima vratili okvire prozora i vrata u ležišta, ali ozbiljnije sanacije nije bilo – kaže Stojanović napominjući da su radovi koji su startovali juče prvi korak u pretvaranju zdanja DKCB-a u energetski efikasnu zgradu. - To je proces koji iziskuje mnogo novca i vremena. Ideja je da se zgrada u narednih pet godina uredi tako da štedi toplotnu i električnu energiju. Planiramo da izradimo detaljan projekat, koji ćemo finansirati iz sopstvenih sredstava. Već smo stupili u kontakt sa nekoliko kompanija koji se bave ovim poslom. Tek kada budemo imali gotov projekat obratićemo se gradu za pomoć.

Sređena velika sala i podovi u atrijumima

Uvod u velike radove na zgradi DKCB-a, po pisanju „Politike“, prethodnih meseci bilo je sređivanje mnogih unutrašnjih prostorija. Tada su sredstvima ustanove zamenjene grejne instalacije, uređeni su mokri čvorovi, sređeni podovi u ateljeima i biblioteci, neke prostorije su i okrečene, a nabaljeni su i kopjuteri. Najveće preuređenje doživela je velika sala koja je od bombardovanja do 2009. korišćena kao magacin jer se nije znalo da li je bezbedna. Ali, i kada je utvrđeno da može da se koristi za programe malo toga je rađeno u njoj. Tek krajem prošle godine u njoj je presvučeno više do 500 stolica, postavljeni su novi zvučnici, očišćen je sistem za klimu, a sređen je i pod.

- Stiglo je i dodatno ozvučenje i rasveta i to je još jedan posao koji je pred nama. Posebnim mašinama za čišćenje kamena u međuvremenu prvi put su sređeni i podovi u malom i velikom atrijumu – navodi Dalibor Stojanović, rukovodilac produkcije DKCB-a.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...