IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besparica koči legalizaciju u Srpskoj

08.12.2014. | Novosti

Upozorenje Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske da neće biti produžen rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, koji ističe za pola godine, zabrinulo je mnoge građana u Srpskoj. Jer, većina njih od ionako malih primanja ne može da obezbedi novac za građevinsku dozvolu!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Većina građana sa kojima smo razgovarali navode da su gradili porodične kuće, jer su u ratu ostali bez igde ičega. Kažu da su svesni činjenice da su kuće izgradili bez građevinske dozvole i da taj problem moraju da reše do 24. maja 2015, kada ističe rok, ali da je najveći problem – nedostatak novca.

Žale se da zbog minimalnih plata i penzija jednostavno nisu u stanju da obezbede od 10.000 do 12.000 maraka, koliko im je potrebno za legalizaciju objekta od 180 do 200 kvadrata. Naime, legalizacija kvadrata košta 130 maraka, ali konačna cena zavisi od brojnih faktora, pre svega od lokacije na kojoj je objekat izgrađen, od vrste objekta, kao i od toga ko legalizuje objekat.

Prema zvaničnim podacima, u Srpskoj postoji oko 80.000 bespravno izgrađenih objekata, a na području grada Banjaluka oko 22.000. Vlada je već nekoliko puta produžavala rok za podnošenje zahteva za legalizaciju. Međutim, odaziv građana je mali.

- Nismo zadovoljni brojem podnetih zahteva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, jer je taj broj minoran u odnosu na procenjeni broj takvih objekata – naglasila je ministarka Golić.

Ona je dodala da je do isteka roka za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata ostalo još pola godine.

- Vlasnici bespravno izgrađenih objekata koji ne podnesu zahtev za legalizaciju u ovom roku gube mogućnost naknadne legalizacije – upozorila je Golićeva.

Do sada nepotpune podatke o bespravno izgrađenim objektima Vladi je dostavila 41 lokalna zajednica, dok 22 lokalne zajednice nisu dostavile nikakve informacije.

Prete rušenjem

Ako do maja 2015. godine vlasnici ne legalizuju svoje objekte, počeće rušenje nelegalno sagrađenih objekata na području Banjaluka, upozorenje je nadležnih. Od 24. maja prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o uređenju prostora, naloženo je rušenje 32 bespravno sagrađena objekta, ali se radilo uglavnom o pomoćnim objektima, nadstrešnicama ili ogradama. Pomak se, ipak, desio, kako kažu u inspekciji, u smislu da se investitori ne usuđuju ni da počnu gradnju bez prethodnog pribavljanja potrebne dokumentacije, što ranije nije bio slučaj.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;