INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mali: „Beograd na vodi“ najznačajniji projekat u regionu (video)

10.11.2014. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će „Beograd na vodi“ biti najznačajniji projekat u regionu u narednih godinu i po dana, vredan 3,6 milijardi evra, i pozvao francuske kompanije koje imaju interesa da se uključe u izgradnju tog objekta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izgradnja „Beograda na vodi“ treba da počne u maju 2015, trajaće oko osam godina i pokrenuće ne samo celokupni građevinski sektor, već i samu Srbije, rekao je Mali na godišnjem Samitu o javno-privatnom partnerstvu (JPP) sa predstavnicima kompanija iz Francuske.

Na skupu u „Privrednoj komori Srbije“ (PKS), gradonačelnik je naglasio da je Beogradu preko potrebna široka mreža metroa u narednim decenijama i najavio da će do kraja trećeg kvartala 2015. godine srpska prestonica imati plan integrisanog razvoja javnog prevoza, zajedno sa planovima za izgradnju prve, druge i treće linije metroa.

Projekat izgradnje beogradskog metroa radiće se sa francuskim partnerima, na osnovu sporazuma vlada Srbije i Francuske iz 2011. godine, podsetio je i procenio da bi izgradnja prve linije metroa trebalo da počne 2017. godine.

- Projekat deponije Vinča, vredan između 250 i 300 miliona evra, trebalo bi da se realizuje u narednoj godini po principu JPP i uz izradu fizibiliti studije i izbor konsultanta, a obuhvatiće izgradnju postrojenja za reciklažu otpada i elektranu koja će kao gorivo koristiti otpad – najavio je Mali.

Tender za rukovanje otpadom trebalo bi da bude raspisan u junu 2015. godine, precizirao je on i pozvao francuske investitore da učestvuju na tom tenderu.

Srpskoj prestonici je, kako je kazao, potrebno 16 podzemnih garaža i planovi za četiri su već spremni a gradiće se po principu JPP. Mali je naveo da su pripremljeni planovi za podzemne garaže kod Studentskog trga, Skupštine Srbije, Đeram pijace.

Prema njegovim rečima, u Beogradu treba uložiti više od milijardu evra u izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda, koje Grad sada nema, i izgradnju kanalizacione mreže za trećinu grada, tamo gde je nema. Dodao je da će se i ti projekti realizovati kroz JPP.

Srpska prestonica mora da uloži sredstva u poboljšanje energetske efikasnosti, izgradnju pogona za kogeneraciju energije, korišćenje geotermalnih izvora, kao i u poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvete, kazao je gradonačelnik Beograda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;