Nobelova nagrada za fiziku izumiteljima LED sijalica (video)

07.10.2014. | B-92

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šudži Nakamura, Isamu Akasaki i Hiroši Amano, saopštili su predstavnici Instituta Karolinska u Stokholmu. Ovogodišnji dobitnici zaslužili su priznanje zbog izuma novog, energetski efikasnog i ekološkog izvora svetlosti – svetleće diode (LED) koja emituje plavu svetlost.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Upotrebom ovih dioda dobijamo znatno efikasnije i trajnije alternative tradicionalnim izvorima svetlosti, navodi se u saoštenju komiteta koji dodeljuje nagrade, koje simbolično nosi naziv „Nova svetlost koja će obasjati svet“.

Kada su Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura došli do jake, plave svetlosti za svoje poluprovodnike još ranih devedesetih godina, napravili su pionirski potez u transformisanju tehnologije osvetljenja.

Crvene i zelene diode su bile u upotrebi već godinama, ali bez dioda koje emituju plavu svetlost bilo je nemoguće doći do novih izvora bele svetlosti. Uprkos napretku nauke i industrije, plava svetleća dioda još uvek nije bila deo naše svakodnevice. Tako je ostalo naredne tri decenije.

Akasaki je radio zajedno sa Amanom na Unverzitetu u Nagoji, dok je Nakamura bio zaposlen u kompaniji „Nichia Chemicals“ u Tokušimi. Njihovo otkriće zaista je bilo revolucionarno – „ako su XX vek osvetlile klasične sijalice, XX vek će sijati pod LED lampama“, navodi se u saopštenju.

Bele svetleće diode, do kojih danas možemo doći zahvaljujući radu ovih japanskih načunika, emituju jaku „belu svetlost“, traju duže, znatno su štedljivije i manje štetne po našu okolinu.

Njihovo razvijanje moguće je pratiti iz dana u dan, jer postaju sve savršenije i imaju bolji svetleći efekat. Najskoriji rekord koji je postignut beleži 300 lm/W, što se može porediti sa svetlošću 18 klasičnih sijalica ili 4 fluorescentne lampe.

Kako četvrtina energiju koju trošimo ide na osvetljenje, doprinos očuvanju planete i njenih resursa diodama koje su izumeli japanski naučnici je nemerljiv.

Ovakve LED lampe mogu da osvetle i krajeve naše planete u kojima živi više od milijardu i po ljudi širom sveta, a do kojih još uvek nije stigla efikasna električna energija. S obzirom na to koliko malo energije treba za njihov rad, mogu se pokrenuti i samo uz pomoć jeftine solarne energije.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...