INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja nove zgrade RTV za dve godine (video)

23.09.2014. | RTV

Izložba radova koji su pristigli na nedavno završen konkurs za idejno-arhitektonsko rešenje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine otvorena je u Studiju „M“. Nadležni kažu da sada sledi izrada glavnog projekta, zatim iduće godine čišćenje terena na Mišeluku, a da je početak izgradnje realno moguć 2016.

Savetnik generalnog direktora RTV Blažo Popović rekao je da su nagrađeni radovi ispunili ono što je traženo, a to su specifični tehnički zahtevi počev od proizvodnje programa do uštede energije. Prema njegovim rečima, sada sledi izrada idejnog projekta nove zgrade RTV koji je obiman i ozbiljan posao i koji podrazumeva raspisivanje tendera.

Generalni direktor RTV Srđan Mihajlović napomenuo je da bi do kraja ove godine trebalo da bude raspisan javni poziv za izradu projekta za odabrani rad na konkursu, iduće godine trebalo bi da počne ostvarivanje tog projekta, a gradnja novog doma pokrajinskog javnog medijskog servisa mogla bi da počne 2016. godine.

Otvaranju izložbe prisustvovali su pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

Saša Mirković je rekao da država nastoji da podrži projekat izgradnje nove zgrade RTV, ali je napomenuo da istovremeno treba imati u vidu finansijsku situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja.

- Želimo da damo maksimalnu podršku tom projektu, ali trebalo bi sve vreme da budemo realni i svesni finansijske situacije u kojoj se zajedno nalazimo – rekao je Mirković novinarima nakon otvaranja izložbe.

Slaviša Grujić je rekao da je izbor idejnog rešenja za novu zgradu RTV prvi korak, posle kojeg sledi dogovor sa Republikom, gradom Novom Sadom, pa i sa potencijalnim partnerima iz inostranstva o finansiranju izgradnje tog veoma značajnog i velikog projekta.

Podršku grada Novog Sada projektu izgradnje nove zgrade RTV-a najavio je i predsednik Skupštine grada Siniša Sević. On je rekao da bi ta pomoć mogla da bude u prvom redu u obezbeđivanju građevinske dozvole, plaćanju neophodnih dažbina, ali i u finansiranju dela troškova izgradnje, u skladu sa mogućnostima u gradskom budžetu.

Prema rečima stručnjaka „Društva arhitekata Srbije“, koji su bili deo žirija, u izradi idejnog projekta mogu biti upotrebljeni segmenti iz više nagrađenih radova kako bi zgrada bila najpraktičnija za rad i boravak u njoj. Među izloženim radovima su oni koje je stručni žiri nagradio prvom, drugom i trećom nagradom, kao i dva rada čija su idejno-urbanistička-arhitektonska rešenja otkupljena.

Na pomenuti konkurs, koji je RTV raspisala u saradnji sa „Društvom arhitekata Novog Sada“, stiglo je 16 radova. Izložba, u Studiju „M“ biće otvorena do 1. oktobra, svakog dana, od 12 do 20 sati.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;