INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inspektori „čiste“ gradilišta (video)

18.08.2014. | RTS

Protekla tri meseca inspektori rada zatekli su na terenu više od 1.300 neprijavljenih radnika. Posle toga, gotovo hiljadu njih primljeno je u radni odnos. Protiv nesavesnih poslodavaca podneto je 865 prekršajnih i osam krivičnih prijava. Da bi broj povreda na radu i rad na crno bili smanjeni, inspektori su krenuli u vanredne kontrole gradilišta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U kontroli Beogradskog gradilišta na Karaburmi, sa inspektorima je bila i ekipa RTS-a. Osam inspektora je kontrolisalo gradilište na kome se gradi 57.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora. Zabeležene su brojne nepravilnosti na gradilištu Dunavske terase, ali ekipi RTS-a je bio zabranjen ulazak. Obrazloženje direktora firme bilo je da mu je za to potrebna saglasnost sva tri vlasnika, od kojih je jedan čak u Rusiji.

Pre nedelju dana, na istom gradilištu zatečeno je pet neprijavljenih radnika. I sada su neki radnici posle dolaska inspekcije napustili gradilište, a oni koji su bez zaštitne opreme radili na skelama, nestali su čim je uključena kamera.

- Ono što mogu odmah da kažem to je da smo na četiri mesta zabranili rad zbog toga što postoji neposredna opasnost po život i zdravlje zaposlenih koji rade na tim mestima – kaže inspektor rada Ilija Jović.

Rad im je zabranjen zato što liftovsko okno i stepenišni prolaz nisu bili propisno obezbeđeni, a zaposleni na skelama nisu koristili zaštitni pojas. Prethodna kontrola nije uticala da poslodavac poboljša bezbednost i zaštitu zdravlja na radu. Zbog toga će inspektori podneti prekršajne prijave protiv poslodavca za koga su radnici kojima je izrečena zabrana radili.

- Određeni broj ljudi napustio je gradilište kada smo mi ušli, to nismo mogli da sprečimo. Znači, indicija je da ima manji broj neprijavljenih nego prošlog puta, ali i ovog puta smo zatekli određeni broj lica bez ugovora o radu – kaže inspektor Jović.

Proverom prijava osiguranja nadležni će ustanoviti da li su ti radnici prijavljeni. Ako nisu, poslodavci mogu da budu kažnjeni sa dva milona dinara. Radnici koji ne nose zaštitnu opremu koju je obezbedio poslodavac, pored sopstvene bezbednosti, rizikuju i da plate kaznu od 15.000 hiljada dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;