IZOLACIJA-468X60-BANNER

Investitor srušio kuću braće Baruh

12.08.2014. | M. Tašković | 24 sata

Rušenje kuće iz 19. veka u Ulici gospodar Jovanova 47 u kojoj je živela čuvena jevrejska porodica Baruh i koja je bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture zaprepastilo je u nedelju stanare, komunalnu policiju i ekipu EDB-a. Ipak, ispostavilo se da je investitor “GJ 47” imao punosnažnu građevinsku dozvolu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com) 

Stanari u ovoj ulici nisu mogli da veruju kad su u nedelju oko 15 sati videli bager u komšiluku. "Pola dana nismo imali struju pošto su srušili zid sa sve ormarićem EDB-a. Samo pukom srećom nije došlo do požara. Niko ne zna ni ko je investitor. Ko još nedeljom ruši zgradu u centru grada i to na neobezbeđenom gradilištu?", pita se jedan od stanara.

Investitor je odmah po otvaranju gradilišta dobio dve prekršajne prijave od komunalne policije. "Napisali smo prekršajnu prijavu zbog neobeleženog gradilišta koja iznosi 10.000 dinara, dok smo zbog prljanja javne površine izdali prekršajni nalog koji takođe iznosi 10.000 dinara", kažu u ovoj policiji.

Iste večeri oko 19 sati reagovao je i EDB koji je podneo prekršajnu prijavu protiv N. N. lica pošto je, kako kažu u ovom preduzeću, njihova ekipa morala da lokalizuje kvar nastao rušenjem zida sa brojilom pod naponom. Dan kasnije nadležni su istakli da je sve urađeno - u skladu sa zakonom.

"Investitor ima pravosnažnu građevinsku dozvolu od 25. jula i uredno je prijavio sve radove tako da ovde nema ništa sporno. Dobio je i od Sekretarijata za urbanizam nalog za rušenje objekta.Ovde će biti izgrađen poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadrata", priča Nebojša Marjanović, gradski građevinski inspektor.

Projektni menadžer firme “GJ 47” Milan Golović ističe da će u što kraćem roku radovi biti obeleženi. Rok za završetak radova je mart 2016.

Zavod: Dali smo saglasnost investitoru - U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda potvrdili su da su dali saglasnost investitoru “GJ 47” za radove u Ulici gospodar Jovanova 47. U ovom zavodu tvrde da srušena zgrada nije imala status spomenika kulture već da je pripadala celini “Stari Beograd” koja uživa taj status.

Foto: B. Karanović

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;