INFONET-468X60-BANNER

Kraj agonije za ZGOP

08.08.2014. | Dnevnik

Najnoviji ugovor koji je novosadsko preduzeće za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP a.d. u restrukturiranju pre nekoliko dana potpisalo sa beogradskim "Energoprojektom" u vezi radova na železničkoj stanici "Prokop", predstavlja još jedan signal da je ovo preduzeće na najboljem putu oporavka i "preživljavanja" roka koji je Vlada R. Srbije ostavila firmama u njihovom položaju da pronađu novog vlasnika ili strateškog partnera.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U našu zemlju je, ističe direktor ZGOP, Zoran Stanojević, ušlo oko milijardu evra kredita od Rusa, Čeha i Kuvajćana namenjenih za obnovu železničke infrastrkute, posebno pruga na koridoru deset, na čemu insistira i EU.

- "Zgopu" je bitno što je posredstvom Ruske državne železnice dobio dve garancije: bankarsku garanciju za povraćaj avansa i garanciju za dobro izvršenje posla za izgradnju šest deonica na koridoru deset - kaže Stanojević - Krajem meseca ili početkom septembra trebalo bi da krenemo da radimo gornji stroj pruge Pančevo – Krnjača na deonici Beograd – Pančevo uključujući i izgradnju drugog koloseka na pančevačkm mostu. U septembru ćemo sa "Energoprojektom" krenuti izgradnju koloseka na železničkoj stanici Beograd centar "Prokop" - naveo je direktor Stanojević i dodao da je u obnovu pruga uključeno više domaćih firmi, a da je ZGOP dobio posao direktnim ugovaranjem sa Ruskim železnicama.

Ne umanjujući značaj ovog angažovanja Stanojević kaže da je za ZGOP daleko značajnije što je našao strateškog partnera, a to je Ruska državna železnica - RŽD koja još od 2010 godine ima planove da posluje na našim kolosecima posredstvom "ćerke firme" . Prema njegovm rečima ZGOP ima tri potpisana memoraduma o strateškom partnerstvu sa Rusima koji su lane podneli i zahtev Agenciji za privatizaciju da kupe ovu novosadsku firmu u restrukturiranju.

- Svaki dan očekujemo da Agecnija za privatizaciju odobri sklapanje ugovora o strateškom partnerstvu s Rusima. Ukoliko se to dogodi, ZGOP će konačno izaći iz agonije, jer smo posle loše privatizacije od 2008. godine prošli kroz trnje, bili bez posla i plata – ističe direktor Stanojević.

Prema njegovim rečima RŽD je spremna odmah da uloži u ZGOP 1,5 miliona evra za rezervne delove za građevinsku operativu preduzeća smeštenu u Industrijskoj zoni, što je kako tvrdi, odlično za početak. Pored toga ovom finansijskom injekcijom isplatile bi se zaostale zarade za 280 radnika koji su primili tek deo januarske minimalne zarade, a bili bi vraćeni bankama i dobavljačima dugovi ZGOP od oko sedam stotina miliona dinara.

ZGOP je, kaže Stanojević, jedino preduzeće u Srbiji koje ima radnu snagu i celokupnu građevinsku mehanizaciju osposobljenu za građenje i remont pruga.

- Naš strateški partner ima ozbiljne planove u Novom Sadu, tačnije u celoj Srbiji. Plan je da bude lider u regionu, a koliko je to realno najbolje pokazuje podatak da RDž godišnje uradi 1.900 kilometara pruga. O kojem potencijalu se radi vidi se u poređenju sa tim da je svojevremeno ZGOP radio za godinu dana tek 120 kilometara pruge – ističe Stanojević, dodajući da je za firmu kojoj je na čelu bitno to što za strateškog partnera ima firmu iz iste branše.

- To prilikom prvobitne vlasničke transformacije državi nije bilo od presudnog značaja, pa je, već posle dve godine ugovor o prodaji bio poništen.

Angažovani na saniranju štete od poplava - Preduzeće u restruktuiranju ZGOP trenutno je angažovano na otklanjanju posledica popolava, pa je uključeno u remont termoelektrane u Obrenovcu, odnosno na remontu pruge za prevoz uglja za termoelektranu, od kopa uglja do Obrenovca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;