INFONET-468X60-BANNER

Ekološki prodajni centri Toyote

18.08.2009. | B92

Toyota je nedavno na posebnoj ceremoniji obeležila izgradnju prvog ekološki prihvatljivog prodajnog objekta u Austriji, a u planu kompanije su još dva ovakva centra.

Objekat u Salzburgu je jedan od tri centra održive maloprodaje koji će biti izgrađeni i testirani u Francuskoj, Austriji i Sloveniji, kao primer poslovne zgrade ekološki prihvatljivog dizajna i konstrukcije. Pod ovim programom, Toyota planira izgradnju još novih objekata, da bi njena mreža od 3000 maloprodajnih objekata postigla smanjeno korišćenje energije, potrošnju vode i emisije ugljen-diksida (CO2).

Govoreći na ceremoniji, Katsuaki Watanabe je rekao: ‘Naša predanost održivom poslovanju ne može stati na proizvodima i održivim fabrikama. Treba da uključimo i našu maloprodajnu mrežu. Toyota Frey Austria nije izgubila iz vida svoje ekološke ciljeve. Visoki ekološki kriterijumi koje ćemo primeniti smanjiće štetni uticaj maloprodajnih centara koji će na dugoročnom planu preći na niže troškove poslovanja.'

Novi maloprodajni centar, Toyota Frey Salzburg, nastoji da ispuni ambiciozne ekološke ciljeve korišćenjem fotovoltaične solarne tehnologije, oblasnog grejanja i inovativnog osvetljenja. Zahvaljujući ekološki prihvatljivoj konstrukciji, očekuje se da zgrada uopšte ne emituje okside azota (NOx) dok će emisije ugljen-dioksida (CO2) biti niže za 90% u poređenju sa prosečnim Toyota maloprodajnim objektom. Potrošnja vode po automobilu biće niža za 80%, a potrošnja energije će se smanjiti za 40%. Planirano otvaranje Toyota Frey Salzburg je krajem 2010.godine.

Uporedivi nivoi uštede se očekuju i u Toyotinom održivom maloprodajnom centru u La Rochelle, u Francuskoj, koji se takođe otvara 2010. godine. “Zeleni krov” će obezbediti prirodan unutrašnji sistem hlađenja, zadržavanje i skladištenje kišnice, a služiće i kao stanište divljeg sveta, dok će cevi koje greju zakopane duboko u tlo omogućiti protok prirodno grejanog vazduha zimi. Ove i druge ekološki prihvatljive mere su predviđene da smanje korišćenje vode i potrošnju energije u objektu u La Rochelle za 60%.

Toyotin treći probni objekat u Mariboru, Slovenija, upotrebljavaće grejne pumpe velike efikasnosti za grejanje i hlađenje i povećati nivo izolacije da bi se potrošnja energije smanjila za nekih 65%.

Kao i svi novi objekti obuhvaćeni ovim programom, La Rochelle, Salzburg i Maribor biće podvrgnuti Toyotinoj ekološkoj proceni maloprodajnih objekata, koja je zasnovana na međunarodnom standardu za održivu izgradnju i dizajn. Partneri će biti ocenjivani iz devet oblasti: energija, otpad, voda, materijali, zagađivanje, korišćenje zemljišta i ekologija, zdravlje i dobrobit, kao i uprava i prevoz.

Iako postojeći maloprodajni objekti nisu predmet ove procene, očekuje se da poboljšaju svoje ekološke performanse učešćem u “energija kaizen reviziji” da bi shvatili kako mogu da naprave značajna poboljšanja za kratko vreme. Očekuje se da 100% maloprodavaca učestvuje u reviziji do 2013, a da do 2015. godine obezbede sertifikat ISO 14001.

Nastojanja da se ovi ciljevi ispune već uveliko traju. Toyota Nemačka (TDG) već se priključila snagama DEKRA da bi obezbedila izvođenje nezavisnih provera energije u 100% maloprodajnih centara u Nemačkoj do 2012. godine. Osamnaest Toyota partnera u Nemačkoj, već je počelo sa pripremom i prve revizije kreću ovog meseca. Toyota Velika Britanija (TGB) takođe izvodi probne revizije u 16 maloprodajnih centara, sa ciljem da se to proširi.

Svest o ekologiji i nastojanja partnera nisu ograničeni samo na učinak poslovanja. Toyota partneri su takođe podstaknuti da podrže aktivnosti lokalne zajednice, na primer pružanjem podrške i održavanjem radionica Eko vožnje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;