INFONET-468X60-BANNER

Upravljanje vodom u urbanim sredinama budućnosti

14.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kako bi se obezbedio kontrolisan razvoj naselja i zajednica, posebno imajući u vidu uticaj klimatskih promena, između ostalih faktora moraju se izdvojiti planiranje i upravljanje površinskim vodama i vodama unutar objekata, sa posebnim fokusom na zaštitu životne sredine. 

ACO kompanija sa ponosom može da kaže da je sa svojim rešenjima poslednjih godina neizostavni deo svih većih projekata, koji su kreirali i koji će kreirati urbane sredine budućnosti u našoj zemlji.

Trg Republike, Beograd 2019.

Zbog velike slivne površine i jednostranog pada, sistemi za odvodnjavanje na Trgu republike morali su da budu fabrički izrađeni po meri sa drenažnim otvorima za procedne vode i posebnom visinom zbog masivnih kamenih ploča u pešačkom delu. Specijalno izrađena rešenja po meri ACO Multiline sa SlotTop rešetkom, Qmax kanal i TopTek paving poklopcem, obezbedila su sigurno odvodnjavanje Trgu republike koja se potpuno uklapaju u njegov nov izgled.

Trg Republike u Beogradu

Trg Republike u Beogradu

Karađorđeva ulica, Beograd 2019.

Kako bi odali počast ovoj ulici i njenoj dugoj istoriji, tokom poslednje rekonstrukcije ACO je opremio sa specijalnim tramvajskim slivnicima za odvodnjavanje šina, Monoblock RD sistemom za linijsko odvodnjavanje ulica u antracit boji, koja se uklapa sa okolnom završnom površinom i sa ACO Bituplan šaht poklopcima, koji zbog svoje konstrukcije predstavljaju dugotrajno rešenje za ulice sa visokom frekvencijom saobraćaja, specijalno u ovu svrhu ukrašenim grbom grada Beograda.

Karađorđeva ulica u Beogradu

Karađorđeva ulica u Beogradu

Ulica Marka Miljanova, Novi Sad 2020. 

Nedavno rekonstruisana Marka Miljanova ulica u Novom Sadu je pored nove biciklističke staze i dodatnih parking mesta sa obe strane dobila i ACO KerbDrain rešenje, specijalno prilagođene visine za prelazak invalidskih kolica, koje u jednom telu poseduje ivičnjak i kanal za odvodnjavanje. Ovim se na najoptimalniji način može planirati odvodnjavanje urbanih površina rešenjem koje, zahvaljujući polimer betonu od kojeg je napravljeno, poseduje odlična svojstva otpornosti na koroziju, smrzavanje i hemikalije.

Ulica Marka Miljanova u Novom Sadu

Ulica Marka Miljanova u Novom Sadu

Pasarela Kalemegdan , Beograd 2020.

Specijalno za ovaj objekat proizvedeni ACO Inotec kanali od nerđajućeg čelika, savršeno odgovaraju njegovom obliku. Kanal i rešetke idu celom dužinom pasarele, a proizvedene su i ugrađene u radijusu i pod padom, što je samo po sebi izuzetno zahtevno i čini ovaj objekat jedinstvenim.

Pasarela na Kalemegdanu

Pasarela na Kalemegdanu

Savski trg, Beograd 2020.

ACO Multiline Seal in kanal za linijsko odvodnjavanje, predstavlja rešenje koje omogućava efikasno odvodnjavanje sa pozitivnim uticajem na zaštitu podzemnih voda, a samim tim i životne sredine. Zbog gumene zaptivke integrisane u telo kanala ovog rešenja, omogućuje se apsolutna vodonepropusnost u spojevima, što eliminiše bilo kakvu mogućnost da štetne materije sa površine dođu do podzemnih voda i time naruše njihov kvalitet. Upravo ovo rešenje će zajedno sa separatorima naftnih derivata činiti okosnicu sistema za odvodnjavanje, a time i zaštite životne sredine u okviru rekonstrukcije Savskog trga u Beogradu.

Savskii trg u Beogradu

Trg Kralja Milana, Niš 2020. 

Centralni gradski trg Niša, Trg Kralja Milana, će posle kompletne rekonstrukcije biti zaštićen od površinskih voda jedinstvenim rešenjem ACO Qmax. Ovaj višestruko nagrađivani sistem za odvodnjavanje površinskih voda visokog hidrauličkog kapaciteta zadovoljava sve klase opterećenja i specijalno je pogodan za odvodnjavanje trgova i drugih urbanih otvorenih površina.

Trg Kralja MIlana u Nišu

Trg Kralja MIlana u Nišu

Ulica Kraljice Marije, Beograd 2020. 

Za normalno funkcionisanje saobraćaja grada, veoma je bitno da putevi ostanu prohodni i tokom intenzivnih padavina. Upravo su iz tog razloga, u okviru rekonstrukcije ulice Kraljice Marije u Beogradu, ugrađeni ACO Multiline SlotTop i niskoprofilni kanali za linijsko odvodnjavanje, tramvajski slivnici za odvodnjavanje šina i kolovoza oko šina, Monoblock sistem, kao i Uniface Paving poklopci, koji će zajedno u budućnosti činiti kompletno rešenje za upravljanje površinskim vodama ove ulice.

Ulica Kraljice Marije u Beogradu

Ulica Kraljice Marije u Beogradu

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;