20 godina sajma "Light + Building" - Lider u osvetljenju i tehnologiji automatizacije zgrada

12.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Tehnologije povezane sa osvetljenjem i modernim instalacijama su katalizator 21. veka jer imaju potencijal da garantuju efikasnost, sigurnost, udobnost i zdravlje velikom broju stanovnika a naročito onima koji žive u urbanim sredinama. Shodno tome posebnu korist imaju brzorastuća urbana područja.

20 godina sajma

“Light + Building” sledeće godine slavi svoj 20. jubijel pod sloganom “Connecting. Pioneering. Fascinating.” Ovaj sajam ukazuje na povezanost inteligentnih instalacija i uticaja projektovanja osvetljenja koje je usmereno ka budućnosti. Odgovori na neka važna pitanja iz spomenutih oblasti biće glavne teme ovog vodećeg sajma u Frankfurtu na Majni od 8. do 13. marta 2020. godine.

Najpopularnija tema je svakako vezana za “dinamičku digitalizaciju”. “Light + Building” ukazuje na različita delovanja i uloge koje imaju proizvođači energije i potrošači povezani sa „progresivnim upravljanjem energijom“, koji se mogu regulisati uz pomoć pametnih sistema za automatizaciju i upravljanje zgradama. Pojam “pametno urbani” ukazuje na trenutnu situaciju i budućnost inteligentne infrastrukture u urbanim sredinama. Uz to, povećanje e-mobilnosti zahteva i sveobuhvatnu i efikasnu infrastrukturu za “dopunjavanje”, pa će i o tome biti reči ba sajmu.

Drugi važan aspekt za sektor i korisnike jesu sigurnost i bezbednost. Sva četiri tematska bloka su u okviru glavne teme “Connecting”. Paralelno sa tim, glavna tema vezana za “Pioneering” obuhvata područja koja imaju veliki potencijal, ali još uvek nisu u potpunosti uspostavljena na tržištu. Na primer, tema “X kao usluga”, pri čemu “X” označava određeni proizvod, poput osvetljenja ili bezbednosti.

20 godina sajma

“Prediktivno održavanje” se takođe odnosi na ovu temu. Elektroinstalacije u zgradama mogu se nadzirati korišćenjem senzora i softvera koji ukazuju na problem pre nego što do njega dođe. “Digitalni blizanac - BIM” samim tim nije samo tematsko-interdisciplinarni interfejs za sve koji su uključeni u integraciju sistema.

Danas se pojam “dizajn” ne koristi samo za oblik ili formu svetiljki. Tehničke karakteristike su takođe važne, posebno kada je u pitanju umrežavanje. Na “Light + Building 2020”, glavna tema vezana za “Fascinating” ukazaće na važne dodatne karakteristike osvetljenja i dizajna svetiljki u budućnosti. “Funkcionalna estetika” opisuje trend koji svesno radi bez “ukrasa” i stavlja akcenat na zahteve za osvetljenjem u različitim situacijama.

U međuvremenu, “klasična autentičnost” podstiče emocije vezane za različite epohe. Vezu između prošlosti i budućnosti stvara kategorija “istorijski uspon”, koja se vrti oko modernih citata arhetipskog dizajna u prošlosti. Moderni način života i način rada predmet su tematskog bloka "futuristički fokus" koji stavlja akcenat na stolove za obedovanje i co-working prostor, mesta gde fleksibilni koncepti rasvete mogu biti od velike pomoći.

20 godina sajma

Predstavljanje širokog spektra proizvoda i odabranih glavih tema pratiće sveobuhvatni komplementarni program događaja.

Sajam “Light + Building” vodeći je u oblasti rasvete, elektroinstalacija i pametnih sistema kućne automatizacije koji okuplja učesnike i posetioce iz različitih sfera, od arhitekata, projektanata, inženjera pa sve do trgovaca na veliko i malo kao i majstora i zanatlija.

Na prethodnom Sajmu učešće je uzelo 2.719 izlagača. Oni su se zajedno sa posetiocima (220.864) okupili kako bi uspostavili kontakte, otkrili najnovije inovacije i razgovarali o perspektivama daljeg razvoja tehnologija. Oko 70 odsto izloženih proizvoda činili su oni koje su predstavile međunarodne kompanije, dok je 52 odsto posetilaca došlo iz inostranstva. Najveći broj ljudi bio je iz Kine, Italije, Holandije, Francuske, Velike Britanije, Švajcarske i Belgije.

Povodom godišnjice “Light + Building” od 12. do 15. marta održaće se “Luminale” festival posvećen svetlosti i umetnosti. Ovaj festival koji poseti oko 250.000 ljudi, svrstava se među najveće događaje koji se održavaju u nemačkoj regiji Rajna-Majna. Festival je prevashodno bio osnovan kao propratni događaj uz Sajam, ali je prerastao u jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Frankfurtu.

“Luminale” je festival posvećen umetnosti osvetljenja i urbanom dizajnu. Njegov cilj je da se stvori impuls za pozicioniranje grada kao atraktivne lokacije orijentisane na budućnost i kao kreativnog središta koje se nalazi na susretu umetnosti, tehnologije i urbanosti.

“Light + Building” stoji iza organizacije 15 sajmova širom sveta, u Argentini, Kini, Indiji, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pozivamo sve zainteresovane kompanije iz Srbije, kojih je po našim saznanjima sve više, da se jave regionalnom zastupniku Frankfurtskog sajma preduzeću Zodax kako bi obezbedili svoje mesto.

Više o ovome pogledajte ovde.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...