INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bodljikava zgrada sa "izbačenim" terasama

21.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu koja liči na drvo sa razgranatim listovima ili bodljikavo čudovište je zgrada mešovite namene od 17 spratova u okviru koje se nalazi 113 stanova sa „izbačenim“ pločastim balkonima. Pored stanova u okviru zgrade su smešteni i javno dostupni sadržaji u prizemlju i na krovu. Projekat je uradio Sou Fujimoto zajedno sa Nicolas Laisnéom, Dimitri Rousselem i firmom OXO Architectes.

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu (foto: Cyrille Weiner)

Forma objekta poziva na interakciju i ohrabruje stanovnike da prihvate otvoreni prostor. Veliki broj balkona i pergola promoviše život na otvorenom i omogućava komunikaciju među stanovnicima.

„L'Arbre Blanc“ u prevodu znači „belo drvo“ i predstavlja pobedničko rešenje konkursa „Folie Richter“ koje je raspisao Grad Monpelje. Oni su tražili „modernu ludu građevinu“ koja će obogatiti gradsko arhitektonsko nasleđe.

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu (foto: Cyrille Weiner)

Manal Rachdi, osnivač OXO Architectes kaže da je ideja bila da se okrenu ka prirodnim formama. To je rezultiralo ovim projektom, bez obzira što su ovu inicijalnu ideju vezanu za prirodu svi različito preneli na zajednički rad.

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu (foto: Cyrille Weiner)

Svi stanovi su okrenuti u različitim pravcima i svi imaju svoje balkone. Neki od balkona su konzolni i dugi su više od sedam metara, dok dupleksi imaju dva koja su povezana stepenicama. Ovi spoljni prostori imaju cilj da podstaknu stanovnike da više vremena provode napolju i da komuniciraju među sobom.  Balkoni su potpuno opremljeni dnevni boravci pa stanovnici mogu da žive i spolja i unutra.

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu

Kula „L'Arbre Blanc“ u Monpeljeu (foto: Cyrille Weiner)

U prizemlju se nalazi javna umetnička galerija obložena staklenim zidovima koja se otvara prema novoproširenom parku uz reku Le (fr. Lez). Dok se na vrhu kule nalazi bar sa panoramskim vrtom koji omogućava široj javnosti da uživa u pogledu na grad ali i stanovnicima koji za to imaju izdvojeni deo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;