Održiva gradnja po standardu pasivne kuće

25.01.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Fibranov tehnički tim predložio je niz rešenja sa održivim i ekološkim parametrima na osnovu kojih je kulturni centar SNFCC dobio platinasti LEED ceritfikat. „Stavros Niarchos Foundation Cultural Center“ (SNFCC) je prvi objekat, javne namene, u Grčkoj koji će nositi platinasti LEED certifikat.

Održiva gradnja po standardu pasivne kuće

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)

Sunca u Grčkoj ima u izobilju, ali ne i kiše, zato posebno valja istaknuti da se  kišnica skuplja i koristi za navodnjavanje parka.

- Sve je napravljeno na vrlo mudar, vrlo održiv način - ističe Renzo Piano s vidljivim ponosom.

Sadašnjost susreće prošlost

Nakon pobede na internacionalnom konkursu, 2008.g. Renzo Piano sa saradnicima, pet godina kasnije započinje gradnju „Stavros Niarchos Foundation Cultural Center“ (SNFCC). Markantna građevina završena je za nepune tri godine kasnije, u leto, 2016. Locirana gotovo uz samu obalu zaliva Faliro, na jugu Atine, nalazi se nasuprot Akropolja sa terasom nešto nižim od samog Akropolja. U tom kontekstu prošlost i sadašnjost se nalaze na dva kraja krivulje koja se spušta i diže od jedne kulturne markacije do druge.

Održiva gradnja po standardu pasivne kuće

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)

Kompleks unutar parka

Projekt uključuje dve građevine, u kojima su novi dom našle Nacionalna biblioteka i Nacionalna opera. Povezuje ih zastakljeni trg javne namene, nazvan Agora. Kompleks se nalazi unutar parka veličine 210.000m², u kojem su zasadi lokalnog autohtonog bilja. Parkovska površina se jednim delom razvija u blagu kosinu, koja se nastavlja kao ozelenjeni krov iznad biblioteke i dalje preko prostora iznad Agore, u terasu odnosno vidikovac iznad opere na visini 32m iznad tla.

Održiva gradnja po standardu pasivne kuće

Izolovanje podruma FIBRANxps-om

Termički efikasan omotač

FIBRANgeo proizvodi od kamene vune ugrađeni su u pregradnim zidovima suve gradnje i spuštenim plafonima, u plivajućim podovima i podnim akustičkim konstrukcijama, kao požarne barijere, zaštita od smrzavanja u fazi stezanja betona, kao i tehnička cevna izolacija instalacija.

FIBRANxps proizvodi ekstrudiranog polistirena ugrađeni su u armirano betonskim konstrukcijama, na spoljnim AB zidovima, ravnim krovovima (ozelenjenim ili popločanim), podrumskim podnim konstrukcijama (sa teškim i exstremno teškim opterećenjem), u dilatacionim razdelnicama kao i za specijalne bazenske konstrukcije. Za termoizolaciju u najvećoj meri su upotrebljeni FIBRAN termoizolacioni sistemi (više od 200.000m² ili 14.000m³).

Održiva gradnja po standardu pasivne kuće

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC)

Energija iz obnovljivih izvora

Nadstrešnica veličine 100x100m, koja natkriva otvorenu terasu i zatakljeni prostor na najvišoj etaži opere, pokrivena je u celosti fotonaponskim ćelijama. Ova površina proizvodi 2,5mW energije, što je prema rečima arhitekata dovoljno za snabdevanje celog kompleksa.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...