Da li se isplati ulagati u termoizolaciju na fasadi?

10.05.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Poznato je da je fasadni zid, kao deo termičkog omotača jedan od najznačajnijih elemenata koji utiču na ukupnu potrošnju energije za grejanje u zimskom periodu.

Šta po tom pitanju kažu kalkulacije i proračuni?

U skladu sa važećim Pravilnikom o energetskoj efikasnosti RS, postoji određena metodologija koja kao rezultat daje ukupnu potrebnu energiju za grejanje, izraženu u kWh/m², na godišnjem nivou. Takođe, definisane su maksimalne referentne vrednosti koje je potrebno zadovoljiti u objektima.

Pre svega, za nove objekte je obavezno da se dostigne minimumalno razred C. To u slučaju jednoporodičnog stambenog objekta – kuće, iznosi potrošnju do 65 kWh/m² godišnje.

Za analizu uticaja termoizolacije u ukupnoj potrošnji energije za grejanje uzeće se kao primer jednospratna porodična kuća ukupne grejne površine od 200m². Model objekta izgleda kao na slici br. 1.

 

 

Kao što se na slikama može videti, u pitanju je jedna uobičajna struktura kuće – postoje 2 etaže sa garažom i podrumom, terase i ostali neophodni elementi omotača objekta.

 

 

Za potrebe uporedne analize, razmatraće se samo 2 varijacije kada je termoizolacija u pitanju (uzeće se primer da je fasadni zid od opekarskih šupljih blokova debljine 19 cm, inače najčešći izbor materijala za zidanje kada su porodične kuće u pitanju):

  1. Varijanta bez termoizolacije.
  2. Varijanta sa 10 cm termoizolacije od kamene mineralne vune.

Rezultat proračuna

1.Ukupna potrošnja energije kada se nema izolacija u spoljnim zidovima je 189,55 kWh/m² godišnje što bi značilo da je objekat u najlošijem, G energetskom razredu:

2.Ukupna potrošnja energije za slučaj kada se u sve spoljne zidove postavi kamena mineralna vuna debljine 10 cm u sistemu kontaktne fasade, izgleda potpuno drugačije; na slici je prvi sastav novoformiranog zida sa kamenom mineralnom vunom kao izolacionim materijalom:

Godišnja potrošnja energije za slučaj ugradnje kontaktne fasade sada je 61,50 kWh/m², što je praktično 3 puta manje nego u prvom opisanom slučaju, bez termoizolacije!

Jasno se mogu izvući zaključci – po ko zna koji put je potvrđeno da je termoizolacija spoljašnjih zidova jedna od osnovnih mera energetske efikasnosti zgrada, pa je sasvim razumno što je ova mera, uz ugradnju ili promenu fasadne stolarije, okosnica ostvarenja ili unapređenja energetske efikasnosti u zgradama.

Cena i ušteda

Ipak, iz kompanije „Knauf Insulation“, koja proizvodi kamenu vunu, kažu kako smo na kraju dužni da sebi postavimo pitanje: koliko nas sve to zajedno košta, odnosno, da li se isplati ulaganje u EE naših objekata?

Za osnovu ekonomske analize poslužiće informacije dostupne na tržištu; naime, za 200 m² fasadnih zidova kuće kakva je analizirana potrebno je uložiti oko 4.000 EUR za kompletnu ugradnju sistema fasade sa kamenom vunom, kao premium rešenja kada je ovaj tip fasadnih sistema u pitanju.

Ako se sa druge strane pogleda ušteda u energiji za grejanje, odnosno smanjenje u plaćanju računa za grejanje 200 m² kuće, zavisno od vrste energenta, prosečno se mesečno može uštedeti između 50 i 150 EUR. To znači da se gore navedena investicija isplati u roku od 4 do 7 godina, u kom periodu se recimo mesečna rata kredita može isplatiti od ušteda u grejanju! Ne treba da se zaboravi da se posle isteka tog vremena za grejanje plaća samo mali deo dotadašnjeg računa.

Iako je novac veoma važan činilac odluke o ulasku u investiciju za fasadu, mora se pomenuti da to nije jedini motiv, barem ne bi trebalo da bude. Poboljšanje komfora i kvaliteta boravka u kvalitetno izolovanoj kući će se ubrzo osetiti, a ako je izabrana kamena mineralna vuna kao izolacioni materijal dobiće se i dodatne prednosti pored termičke zaštite a to su:

  • Odlična zvučna izolacija od buke spolja.
  • Vrhunska zaštita od požara – sa kamenom vunom se dobija negoriv sistem na fasadi.
  • I veoma bitno – zidovi „dišu“, odnosno sistem sa kamenom mineralnom vunom kao izuzetno paropropustan materijal čini da se kroz   zidove može vršiti proces difuzije vodene pare iz unutrašnjeg prostora.
  • Na kraju, nedvosmisleno se dobija trajno rešenje – izolacija će trajati koliko i sam objekat.

Iz kompanije Knauf Insulation kažu da mogu samo da se posluže svojim sloganom – Vreme je za štednju energije – uz dodatak da se to može lako i kvalitetno uraditi sa ugradnjom sistema kontaktne fasade sa kamenom mineralnom vunom.

Komentari: 1

Okac 17.05.2016 11.10.21

Koristan članak! interesuje me kolika debljina kamene vune bi išla u datom primeru da bi EE bila manja od 15 kW po m2 tj. razred A+. Takođe me interesuje kalkulacija u tom slučaju sa vašom ekološkom kamenom vunom!!! Unapred zahvalan!

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

KNAUF ZEMUN
KNAUF ZEMUN
BEOGRAD-ZEMUN
www.knauf.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...