Škoti završili najveću farmu vetrogeneratora na evropskom kopnu

20.05.2009. | Building UK

Poslednja faza najveće evropske farme vetrogeneratora puštena je u rad u Škotskoj, ali već su urađeni i planovi za dalje proširenje.

Projekat Whitelee development, East Renfrewshire, već čini 140 vetrogeneratora na stubovima od po 110m visine, koji se rasprostiru na površini veličine centra Glazgova. Investicija je vredna 300 miliona funti.

ScottishPower Renewables, kompanija odgovorna za izgradnju, tvrdi da će ovo postrojenje električnom energijom napajati 180.000 domova.

U planu je podizanje još 81 dodatne turbine na istoj lokaciji, a vladi Škotske već je predat zahtev na usvajanje za dodatnih 36 vetrogeneratora.

Električna energija sa ove farme počela je da pristiže u mrežu još januara 2008. godine, a sada je Alex Salmond, predsedavajući ministara u vladi Škotske, aktivirao sve postavljene turbine.

Keith Anderson, direktor kompanije ScottishPower Renewables, rekao je za BBC da ova farma predstavlja i novi zanimljiv lokalitet u Velikoj Britaniji kada se uzme njena veličina i snaga od 300MW što je čini najmoćnijom farmom ove vrste na Ostrvu.

Međutim, on je takođe upozorio da je potrebno još puno rada na daljem unapređivanju ove grane industrije, sa posebnim fokusom na poboljšanje slabih mesta u sistemu prenosa energije, kao i novih ideja i rešenja za postavljanje i upravljanje farmama koje se nalaze na morskoj pučini, sa posebnim osvrtom na višedecenijsku temu - iskorišćavanja visokih plima Severo-istočnog Atlantika.

Protivargumenti - Britanci vetru ne veruju

Britanija bi trebalo da gradi više nuklearnih reaktora i ekoloških elektrana na ugalj, a da manje insistira na energiji vetra ako želi da obezbedi da u budućnosti emituje malo ugljen-dioksida, gasa koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje, saopštila je Konfederacija britanske industrije (CBI).

U izveštaju te poslovne grupacije se navodi da politika sadašnje britanske vlade, koja favorizuje eolsku energiju, otežava ostvarivanje ciljeva energetske bezbednosti i borbe protiv klimatskih promena, jer će dovesti do smanjenja investicija u druge ekološki prihvatljive načine proizvodnje električne energije:

- Hitno je potrebno da se zamene veliki delovi naše energetske infrastrukture. Ako ne budu usvojene preporuke grupe CBI, britanska proizvodnja struje će zavisiti od elektrana na gas, a do 2030. će samo 64% energije biti proizvedeno uz pomoć metoda koje ne emituju velike količine štetnih gasova, navodi se u njihovom izveštaju. To je značajno ispod cilja od 78%, koji je preporučio Komitet za klimatske promene, nezavisni organ koji savetuje vladu u Londonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...