INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tetris kuća – izgradnja kuće na malo drugačiji način

11.12.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Da li ste ikada poželeli da promenite izgled i oblik svoje kuće? Arhitektonski studio Universe Architecture je osmislio koncept prema kome možete upravo to uraditi, na prilično jednostavan način. „Tetris kuća“, kako su je nazvali, jeste kuća koja se sastoji od modularnih jedinica koje se na različite načine mogu slagati kako bi se dobio konačan izgled kuće. Pored tih modularnih jedinica, vlasnici bi takođe imali mogućnost da na fasadu pojedinačnih modula dodaju određene delove.

Projektovana od strane arhitekte Janjaapa Ruijssenaarsa iz Universa, ideja za „Tetris kuću“ je nastala još 2009. nakon što je jedan klijent imao zahtev da se za određenu parcelu projektuje manje kuća nego što je to moguće, ali da svaka od njih ima pogled od 360 stepeni u krug. Iako nije došlo do rezultata u ovom konkretno slučaju, Universe je smatrao da ta ideja ima određenog potencijala i nastavio da radi na njoj.

Svaka kuća se sastoji od određenog broja modula koji su prosto poslagani jedni pored drugih ili pak jedni na druge. Tako na primer, vlasnici mogu da naprave svoj izbor i kupatilo ili kuhinju postave gde god to žele. Moduli imaju čeličnu strukturu, kao i čelične trake na fasadama, za koje se potom mogu zakačiti određeni elementi poput žaluzina ili balkona.

Jednom kada se konfiguriše krajnji položaj i izgled modula, u birou kažu da očekuju da kuća potom ostane statična većinu vremena. Pak, ako bi to bilo potrebno, moduli bi mogli da se premeštaju na druge pozicije, a bez mnogo muke koristeći kran koji bi ih premeštao.

Veličina tipične „Tetris kuće“ iznosi 175m², ali s obzirom na način izgradnje korišćenjem modula koji se mogu dodavati i oduzimati, veličina svake kuće može varirati. Cena će se formirati u odnosu na okruženje u kojem bi kuća bila smeštena, a iz biroa kažu da će to svakako biti ispod prosečne cene kvadratnog metra, usled jednostavnosti koju modularna gradnja nosi sa sobom.

Konačan projekat je nedavno završen, pa iz Universe Architecture smatraju da prva „Tetris kuća“ može početi sa gradnjom. U planu je da prva takva kuća bude samoodrživa, što se tiče struje, mada nije spomenuto više detalja o tome.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;