INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

300 ogoljenih stabala okružuju Nordijski muzej istorije šumarstva u Švedskoj

08.05.2015. | Dezeen

Iako se poljoprivreda koja zahteva raščišćavanje šuma ne smatra održivom praksom, ova poljoprivredna tehnika je praktikovana širom sveta od neolita. „Torsby Finnskog Center“, Nordijski muzej istorije šumarstva u blizini grada Torsbi u Švedskoj, odaje počast ovoj staroj poljoprivrednoj praksi sa svojim arhitektonskim dizajnom enterijera i eksterijera.

Arhitektonski biro Bornstein Lyckefors Architects je projektovao ovaj muzej šumarstva i obložio je strukturu sa 300 lokalno nabavljenih stabala koja su ogoljena tako da drvo može da razvije lepu patinu tokom vremena.

Finski migranti, koji su zvani Šumski Finci, uveli su ovu tehniku poljoprivrede u Švedskoj u 17. veku. „Šumski Finci su živeli od spaljivanja šuma i korišćenja raščišćenih komada zemljišta za poljoprivredu“, napisao je arhitekta Andreas Lickefors. „Muzej izlaže njihov način života i mi smo želeli da dopustimo da arhitektura prenosi te iste vrednosti.“

Taj cilj je postignut jasno preko fasade muzeja od ogljenih stabala. Svako stablo je isečeno na pola i montirano na čelični ram na istim razmacima. Fasada je naglašena sa izbačenim drvenim kutijama koje uokviruju muzejska vrata i prozore, dok su zidovi iza stabala ofarbani u crno kako bi se vizuelna pažnja zadržala na drvenoj spoljašnjosti.

Zgrada muzeja je nekada smeštala osnovnu školu, pa su bivše učionce konvertovane u izložbene prostore. Za razliku od fasade od ogoljenih i netretiranih stabala, enterijer muzeja je uglavnom obojen u crnu boju, a pod je pokriven sa štampanim tepihom stvoren po liku ugljenisanog terena. Muzejski nameštaj, vitrine i stubovi nalik drveću su ofarbani u svetlu zelenu boju koja predstavlja mlado drveće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;