INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svetla i prozračna kuća M upija prirodno svetlo

23.03.2015. | Arch Daily

Kuća M je maleni dom u Melburnu, Australija, projektovana od strane arhitektonskog biroa Make Architecture, a koja istražuje kako moderni projekti renoviranja mogu poboljšati način na koji živimo u našim domovima.

Proširenje puno prozora postojeće kuće omogućava ispunjavanje enterijera sa prirodnom svetlošću, dok novi korv u obliku slova M (od kog je dom dobio ime) stvara interesantne i visoke plafone koji dodatno unapređuju osećaj otvorenosti prostora.

kuća naglašava severnu sunčevu svetlost korišćenjem proširenja ispunjenog sa prozorima, tako da kuća dobja dovoljno prirodnog svetla čak i zimi.

Proširenje je namerno zadržano manje površine kako bi se što više iskoristio dvorišni prostor. Kako bi smanjili uticaj letnjeg sunca, arhitekte su dodale duboke drvene nastrešnice, koje posledično smanjuju potrebnu količinu grejanja i hlađenja.

Novi prostori pružaju otvorenu društvenu oblast koja obuhvata stambene površine i kuhinju, tako da porodica može da provodi što je više moguće vremena zajedno. Prednji deo kuće je ostao netaknut, što mu omogućava da se uklopi sa komšilukom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;