Predivna kuća u Italiji je napravljena 99% od recikliranih materijala i napaja se sa 100% obnovljivom energijom

03.07.2014. | Inhabitat

Smeštena u pastirskom pejzažu Treviza u Italiji, kuća BioCasa_82 je prelepi dom koji se može pohvaliti sa ozbiljnim energetski efikasnim tehnologijama. Italijanski arhitektonski biro Rosario Picciotto i kompanija Welldom su projektovali i izgradili kuću sa održivim strategijama izgradnje po meri u pokušaju da osiguraju dobijanje LEED Platinum sertifikacije. Ona je napravljena korišćenjem 99% sekundarnih sirovina, i u potpunosti se napaja sa obnovljivim izvorima energije.

Kuća BioCasa_82 je jedna od retkih privatnih rezidencija u svetu koja je sprovela privatno analizu ugljeničnog otiska sa odličnim rezultatima. Izgrađena za direktora kompanije Diadora, Enrikea Moretija Poleđatoa i njegovu ženu Klaudiju, kuća postiže nivo održivosti koji se retko viđa u stambenoj arhitekturi.

Sa 117 poena od 136, prema američkom protokolu za LEED Platinum sertifikaciju, i 10 od 11 poena u pogledu inovacija u dizajnu, zgrada predstavlja pravi dragulj u Evropskoj građevinskoj praksi.

Zahvaljujući „Welldom metodi“ (jedinstvenoj građevinskoj metodi razvijenoj od strane Đovanija Fabrisa, osnivača kompanije Welldom), kuća pruža maksimalnu udobnost uz primenu vrhunske održive tehnologije. Prema analizi ugljeničnog otiska, kuća BioCasa_82 daje 60% manje emisija izduvnih gasova od tradicionalnih objekata.

Njen fotonaponski sistem proizvodi oko 14kWh/m2 električne energije, a visoko efikasno geotermalno postrojenje pruža grejanje, toplu vodi i hlađenje. Ove strategije su dopunjene sa sistemom prikupljanja kišnice.

Tokom procesa izgradnje, kompanije Welldom je koristila ekološke, sekundarne sirovine i zapošljavala domaću proizvodnju kada god je to bilo moguće. Iako je fokus projekta bio na njegovim energetski efikasnim performansama, enterijeri kuće su projektovani sa jednakom posvećenošću i detaljnom pristupu. Poznati proizvodi poput stolice dizajnera Imsa (Eames) i Moroso sofe obezbeđuju moderanu i udobnu atmosferu u dnevnoj sobi, dok spavaće obalsti poseduju originalnu Modular belu kožnu fotelju i veliku žutu mermernu kadau.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...