Sjajan izum donosi LED sunce u prostore bez prozora

30.05.2014. | Inhabitat

Da li u vašem stanu ili radnom prostoru nedostaje prirodne svetlosti? Ukoliko je vaš odgovor da, obratite pažnju na ostatak teksta - italijanski fizičar Paolo Di Trapani sa Univerziteta u Insubriji je izumeo veštački uređaj za dnevnu svetlost nazvano CoeLux koje izgleda isto kao i sunčano nebo! I za razliku od drugih veštačkih izvora svetlosti, CoeLux zapravo replicira temperaturu boje sunčeve svetlosti i način na koji se sunce kreće preko neba.

CoeLux koristi najnoviju LED tehnologiju koja štedi energiju kako bi reprodukovao spektar sunčeve svetlosti. On koristi sofisticirani optički sistem kako bi stvorio osećaj udaljenosti između „neba“ i „sunca“. A njegova površina je napravljena od nano-struktuisanih materijala koji su samo nekoliko milimetara debljine i koji oživljavaju ceo proces prostiranja sunčevih zraka koji se dešava u atmosferi i čini nebo plavim. Ovi elementi mogu biti inkorporirani u visoko-tehnološke lažne plafonske i prozorske sisteme, kako bi stvorili „svetlarnik“ za enterijer i podzemne prostore gde sunce ne može da dođe.

Koliko je uređaj dobar u oponašanju prave sunčeve svetlosti? Tokom testiranja, čak su se i klaustrofobični ljudi osećali srećno i opušteno kada su bili izloženi sveltosti uređaja CoeLux, uprkos činjenici da su oni bili u malenoj sobi bez prozora od samo nekoliko metara kvadratnih. Korisnici mogu da biraju između tri postavke koje vam donose sunčevu svetlost Severne Evrope, Mediterana ili tropskih krajeva.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...