Sjajan izum donosi LED sunce u prostore bez prozora

30.05.2014. | Inhabitat

Da li u vašem stanu ili radnom prostoru nedostaje prirodne svetlosti? Ukoliko je vaš odgovor da, obratite pažnju na ostatak teksta - italijanski fizičar Paolo Di Trapani sa Univerziteta u Insubriji je izumeo veštački uređaj za dnevnu svetlost nazvano CoeLux koje izgleda isto kao i sunčano nebo! I za razliku od drugih veštačkih izvora svetlosti, CoeLux zapravo replicira temperaturu boje sunčeve svetlosti i način na koji se sunce kreće preko neba.

CoeLux koristi najnoviju LED tehnologiju koja štedi energiju kako bi reprodukovao spektar sunčeve svetlosti. On koristi sofisticirani optički sistem kako bi stvorio osećaj udaljenosti između „neba“ i „sunca“. A njegova površina je napravljena od nano-struktuisanih materijala koji su samo nekoliko milimetara debljine i koji oživljavaju ceo proces prostiranja sunčevih zraka koji se dešava u atmosferi i čini nebo plavim. Ovi elementi mogu biti inkorporirani u visoko-tehnološke lažne plafonske i prozorske sisteme, kako bi stvorili „svetlarnik“ za enterijer i podzemne prostore gde sunce ne može da dođe.

Koliko je uređaj dobar u oponašanju prave sunčeve svetlosti? Tokom testiranja, čak su se i klaustrofobični ljudi osećali srećno i opušteno kada su bili izloženi sveltosti uređaja CoeLux, uprkos činjenici da su oni bili u malenoj sobi bez prozora od samo nekoliko metara kvadratnih. Korisnici mogu da biraju između tri postavke koje vam donose sunčevu svetlost Severne Evrope, Mediterana ili tropskih krajeva.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....