Kuća u obliku vertikalne bašte u Tokiju

15.05.2014. | Inhabitat

Ova jednoporodična kuća je predivan zeleni vrt u srcu glavnog grada Japana. Zgrada je projektovana od strane arhitekte Rjuea Nišizave i smeštena je na uskoj parceli, a karakteriše je otvoreni plan koji bukvalno nema nijedan unutrašnji zid. Zavojito stepenište se proteže kroz svaki sprat, podržavajući lozu i bujne biljke dok one raste ka krovu. Dnevno svetlo plavi unutrašnjost, negujućo višegodišnje mladice i žbunje, i pruža prirodnu svetlost koja poboljšava zen atmosferu prostora.

Umesto prave fasade, prozori punih spratnih visina, zavese, klupe i biljke odvajaju prostorije i sve pogodnosti u kući. Dnevna soba i kuhinja zauzimaju prizemlje. Obojeno čelično stepenište nas vodi do prvog sprata, gde je smeštena spavaća soba, zatim do spavaće sobe i kupatila na drugom spratu, pa sve do krovne terase sa dodatnom sobom koja za goste ili za skladištenje (verovatno dobro mesto za smeštaj svih baštenskih alata).

Tanak sloj zemljišta u gornjim prostorijama stvara koheziju i osvetljava viziju arhitekte o bezgraničnom iskustvu između otvorenog i zatvorenog prostora. Kuća je minimlano opremljena, nalik skoro svim japanskim kućama, ali je zato prepuna biljkama svakog roda i vrste.

Pošto je ova prelepa kuća zaglavljena između dve visoke zgrade sa eksplozijom zelenila, nije teško zameniti je sa misterioznom vertikalnom baštom. Otvorena struktura je u kontrastu sa tokijskom metropolom i stoji kao podsetnik da urbana gustina ne mora da znači i žrtvovanje čistog vazduha, zelenila i otvorenog prostora.

Arhitekta Rjue Nišizava je dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu čiji arhitektonski izrazi obuhvataju radove koji inkorporiraju prirodu u izgrađenu sredinu, poput projekta Tešima umetničkog muzeja, Muzeja planete, kao i nekoliko stambenih zgrada u Japanu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...