INFONET-468X60-BANNER

Panasonikova solarna ćelija HIT probila rekord od 25,6% efikasnosti konverzije

10.04.2014. | Gizmag

Kompanija Panasonic je obavestila javnost da je njena solarna ćelija HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer) postigla efikasnost konverzije od 25,6 odsto. Ovo je poboljšanje od skoro 1 odsto u odnosu na efikasnost konverzije od 24.7% koju je kompanija Panasonic postigla u februaru 2013. godine. Kompanija tvrdi da je ovo dostignuće svetski rekord za solarne ćelije na bazi kristalnog silicijuma, koje su „praktične veličine“.

Panasonic svrstava „praktičnu veličinu“ kao ćeliju sa površinom od preko 100 santimetara kvadratnih. Rekord iz februara 2013. godine je postignut sa solarnom ćelijom površine 101,8cm2, dok je ovaj novi rekor postignut sa solarnom ćelijom čija je površina 143cm2.

Međutim, kompanija Panasonic kaže da je najnovije dostignuće takođe poboljšanje u odnosu na prethodni rekord od 25 odsto za solarne ćelije na bazi kristalnog silicijuma male površine postignut na solarnoj ćeliji površine od 4cm2. Ovo je ipak mala efikasnost koverzije u odnosu na višečvorne solarne ćelije i koncentrisane tročvorne ćelije koje su postigle nivoe efikasnosti konverzije od 38,8 i 44,4 odsto.

Kompanija kaže da je novi rekord dobijen zahvaljujući dodatnim razvojom njene heteročvorne tehnologije, koja podrazumeva laminiranje slojeva amorfnog silicijuma visokog kvaliteta na monokristalni silicijumski supstrat. Ovo rezultira dobijanjem solarne ćelije za koju Panasonic tvrdi da može održati efikasnost na višim temperaturama.

Pored toga, za razliku od solarnih ćelija sa efikasnošću konverzije od 24,7%, novi vlasnici rekorda imaju elektrode postavljene na poleđini panela kao pozadinski kontrast, omogućavajući svetlosti koja udara površinu ćelije da bude efikasnije usmrena na monokristalni silicijumski supstrat gde se generiše energija. Postavljanje elektroda na poleđini je takođe omogućilo smanjenje otporni gubitak kada se struja usmerava na mrežu elektroda.

Kompanija Panasonic kaže da će raditi na masovnoj proizvodnji njene visoko-efikasne HIT solarne ćelije, uz nastojanje da poveća njihovu efikasnost i smanji troškove proizvodnje uz efikasnije korišćenje resursa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;