INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vetrogenerator „DualWingGenerator“ imitira krila u letu radi efikasnije žetve energije

04.04.2014. | Gizmag

Kompanija Festo je 2011. godine stvorila bioničkog galeba koji imitira prirodni let ptica uz pomoć vijorećih krila pod nazivom SmartBird. Ova kompanija sada želi da primeni slične principe kako bi konvertovala vetroenergiju u električnu energiju sa svojim sistemom „DualWingGenerator“.

Sistem „DualWingGenerator“ se sastoji od vertikalnog stuba koji pridržava par „krila“ na dnu i vrhu koje mere 250cm. Parovi su namešteni na odvojene klizače koji im omogućavaju da se vijore gore dole kada vazduh struji preko površine.

Kako vetar duva, krila se pomeraju u suprotnim pravcima: donje krilo se kreće nagore dok se donje kreće nadole, ili obrnuto. Ovaj pokret se zatim konvertuje u rotaciono kretanje unutar stuba korišćenjem dva zupčasta kaiša i dva slobodna točka. Rotaciona sila se zatim prebacuje na generator električne energije koji dovršava ciklus pretvaranja kinetičke energije u električnu energiju.

Kompanija Festo je testirala efikasnost sistema „DualWingGenerator“ uz dve konvencionalne turbine na vetar slične veličine. Tim iz kompanije kaže da sistem postiže „izuzetne rezultate u poređenju sa malim vetroturbinama“, sa 45 odsto nivoa efikasnosti (tečnost-mehanika) pri korišćenju na brzinama vetra između 4 i 8 metara u sekundi (maksimum je, ili Bec granica od 59,3%). Sistem takođe pokazuje neznatno veći energetski izlaz kada se koristi i na sličnim manjim brzinama.

Iako je izlaz sistema „DualWingGenerator“, kao i kod svih vetrotrubina, povezan sa snagom vetra, kompanija Festo ima za cilj da smanji njegovu zavisnost od vetra sa nečim što ona opisuje kao inteligentnu tehnologiju za kontrolu.

Ova tehnologija je dizajnirana da omogući sistemu da se samo-optimizuje i prilagodi različitim brzinama vetra. Ona takođe uključuje i dva servo-motora i senzor ugrađenih u centralni stub koji diktiraju ugao, aplitudu i frkevenciju vijorenja krila.

Iako nema naznaka kada će ili da li će sistem biti dostupan na tržište, kompanije Festo nastavlja da razvija tehnologiju i navodi potencijalne primene kao što su instalacije manjeg obima na zgradama, ili za generisanje komprimovanog vazduha ili vode.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;