INFONET-468X60-BANNER

Komforan stan u steni

27.01.2014. | G. M. Zorić | Večernje novosti

Na površini od stotinak kvadrata, u dubini od 12 metara, ispod jedne velike stene, na periferiji rodnog Panjevca, Milašin Stojanović, na radu u Švajcarskoj, opremio je komforan stan! Iskoristio je svaki ugao i udubljenja autentičnog ambijenta pećinskog lavirinta i delimičnim oblaganjem stena drvetom uspeo da opremi spavaću sobu, kuhinju, šank, ali i vinoteku i uzgajalište pečurki, kao i najveću, gostinsku sobu sa pečenjarom.

Stojanović (na fotografiji iznad) je opremio ovaj jedinstven dom sa vodovodnim i elektro priključcima, pa ovde rado dočekuje prijatelje.

„Pre desetak godina na pradedovskom imanju, u šumi udaljenoj nekoliko kilometara od sela, uredio sam izletište sa vikend kućom, i raznim sadržajima, koje sam nazvao 'Teška muka'. Naziv je 'došao sam po sebi', jer sam do mesta gde sam naumio da se odmaram morao u kamenu da izgradim put delom i do nagiba preko dvadeset stepeni“, kaže Stojanović.

Tamo danas, između ostalog ima ribnjak šarana i odgajalište divljih svinja. Da opremi stan u pećini, kaže, dobio je ideju, gledajući meštane koji su nadstrešnicu velike stene na periferiji sela odvajkada koristili kao sklonište za seno, torove za ovce, i kao ostave. Međutim, niko se do njega nije usudio da dublje uđe u pećinske otvore, duge i po dvadesetak metara.

Nakon što se u resavskom kraju, i ne samo tu, čulo da je Milašin izgradio stan u pećini mnogi su hteli da ga posete. Međutim, njegov novi dom jedino je otvoren za komšije lovce, koji se po povratku iz lovišta tu greju pored kamina.

Poznat i kao šaljivdžija, Milašin u čestim susretima sa svojim prijateljima lovcima kaže kako će, ako je suditi po vremenskim turbulencijama u novije vreme, brzo doći dan kada će se mnogi početi vraćati praistorijskim "stanovima".

„Pored stana i drugih prostorija, opremio sam ovde i štalu za konja i čeze. Tu je i ostava za drva“, govori Stojanović. „Kada je temperatura vazduha na otvorenom u velikom plusu ili minusu, u mom stanu u pećini je uvek od 10 do 15 stepeni Celzijusa.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;