INFONET-468X60-BANNER

Novi svetski rekord efikasnosti za višeslojne, nekoncentrisane solarne ćelije

20.11.2013. | Gizmag

Američka kompanija Spectrolab je postavila novi rekord efikasnosti solarnih ćelija od 38,8 odsto za zemljanu višeslojnu solarnu ćeliju. Novi svetski rekord ne prevaljuje baš mnogo prethodni rekord od 37,8% efikasnosti, koji je isto postavljen od strane Spectrolab-a, ali je svakako dobra vest u polju gde se svaki procenat računa.

Iako su efikasnosti od preko 44 odsto postignute sa koncentrisanom troslojnom solarnom ćelijom koja koristi sistem na bazi sočiva da koncentriše solarnu svetlost na njih, 38,8% efikasnosti je cifra koja je potvrđena od strane Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (National Renewable Energy Laboratory) Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država kao novi svetski rekord za solarne ćelije na tlu bez upotrebe koncentrisane sunčeve svetlosti.

Kompanija Spectrolab, ćerka firma kompanije Boing (Boeing) i deo kompanije Boeing Defense, Space & Security defense and aerospace unit, je najpoznatija po snabdevanju solarnih ćelija i panela za korišćenje na svemirskim brodovima i satelitima.

Višeslojne solarne ćelije sadrže nekoliko različitih poluprovodničkih materijala, a kompanija Boing kaže da nova tehnologija vezivanja poluprovodnika, koja je korišćena za kreiranje 38,8 odsto efikasnosti solarne ćelije, može biti korišćena i za napajanje svemirskih letelice velike snage i bespilotnih letelica.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;