INFONET-468X60-BANNER

„SmartLight“ preusmerava sunčevu svetlost u unutrašnjost zgrada

07.11.2013. | Gizmag

Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju (University of Cincinnati) su razvili tehnologiju koja bi mogla da pomogne u smanjenju energetskih troškova za rasvetu osvetljavanjem prostorija prirodnim svetlom. Sistem „SmartLight“ (pametno svetlo) je projektovan da usmeri sunčevu svetlost u tamne prostorije koji se nalaze u centru zgrada bez direktnog pristupa sunčevoj svetlosti, i to bez postavke novih instalacija, vodova, cevi ili kablova. On takođe omogućava da višak svetlosti bude usmeren i centralno skladišten tako da obezbedi energiju za električnu rasvetu tokom oblačnih dana.

Srce sistem su male elektrofludične (electrofluidic) ćelije od samo nekoliko milimetara širine koje su ispunjene tečnošću koja ima optičke osobine bolje od stakla. Površinski napon ove tečnosti može biti brzo manipulisan kako bi se transformisale ćelije u sočiva ili prizme za kontrolu sunčeve svetlosti koja prolazi kroz njih. Ova manipulacija se pokreće fotonaponskim sistemom koji je ugrađen u ćelije i zahteva 10.000 do 100.000 puta manje energije nego što je potrebno za pokretanje klasičnih inkadascentnih sijalica.

Ćelije se formiraju u uskoj mreži koja se nalazi u blizini vrha prozora i može da se koriste za usmerenje sunčeve svetlosti na plafon kako bi se obezbedilo ambijentalno osvetljenje, fokusirano ka posebnim uređajima za lokalizovano osvetljenje radnog prostora, ili preneta preko sobe, tik ispod plafona do druge prethodno neosvetljene sobe koja je opremljena sa sopstvenom elektrofluidičnom mrežom.

„Vi koristite prostor koji je već u potpunosti na raspolaganju“, kaže Džejson Hikenfeld (Jason Heikenfeld) koji je razvio sistem zajedno sa Antonom Harfmanom (Anton Harfmann). „Čak i ako želim da adaptiram postojeću arhitekturu, imam prostora i mogućnosti da to uradim, a pritom mi ne treba nešto mehaničko ili glomazno, kao motor koji zuji u uglu vaše kancelarije usmeravajući svetlost. Naš sistem izgleda samo kao komad stakla koji se odjednom uključuje i isporučuje svetlost.“

Umesto zidnih prekidača, sistem SmartLight će se kontrolisati putem aplikacija pametnih telefona koji će omogućiti korisnicima da podese svoje preferene osvetljavanja prostora i sistem će automatski prilagoditi osvetljenje sobe prema vašim željama. Tim kaže da zbog mogućnosti ćelija da reaguje na promenu nivoa osvetljenja tako brzo, SmartLight sistem može da obezbedi konstantan nivo svetla tokom dana.

Par naučnika predviđa funkcionalnost koja se širi na korišćenje podata geolokacije pametnih telefona kako bi omogući da sistem automatski podesi osvetljenje kada osoba uđe ili izađe iz prostorije, ili da komunicira sa veštačkim izvorima svetlosti preko Wi-Fi konekcija kako bi omogućilo menjanje osvetljenja kako korisnici menjaju mesta.

Pošto tipičan sunčani dan proizvodi dosta viška svetlosti, sistem može ovaj višak da usmeri do centralizovanog čvorišta za sakupljanje i skladištenje energije unutar zgrade, koji će se potom koristiti za napajanje električnog osvetljenja tokom noći ili oblačnih dana. Nagomilana energija može da se koristiti i za druge električne primene, kao što je grejanje ili hlađenje.

Iako ovaj tim naučnika trenutno traži sredstva kako bi privukao pažnju vladinih ili industrijskih partnera koji bi pomogli da SmartLight sistem dovede na tržište, Hikenfeld kaže da veći deo tehnologije potrebne da bi SmartLight sistem bio komercijalno isplativ već postoji.

„Mi ćemo tražiti neka značajnija sredstva kako bi stvarno sastavili značajniji program“, kaže Hikenfeld. „Već smo uradili dosta početnog posla. Sada smo na mestu gde naš projekat moramo odvesti do komercijalne pristupačnosti, a to je težak deo.“

Hikenfeld i Harfman su nedavno predstavili istraživački rad na temu njihovog SmartLight sistema na CasaClima međunarodnom energetskom forumu u Italiji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;