INFONET-468X60-BANNER

Energetski efikasni LEAPrus 3912 hotel

17.10.2013. | Gizmag

Italijanski arhitektonski biro LEAPfactory nedavno je projektovao i izgradio novi energetski efikasni hotel na južnom glečeru planine Elbrus, na planinskom vencu ruskih Kavkaza. Planina Elbus, koja se generalno smatra najvišim vrhom u Evropi, visoka je 5.642 metara. Hotel koji je u pitanju je smešten na koti od 3.912 metara iznad nivoa mora, te odatle i potiče ime: LEAPrus 3912.

Hotel ima ukupnu površinu od 139 kvadratna metara, a sastoji se od četiri prefabrikovana elementa koji su izgrađeni u Italiji pre nego što su isporučeni u Rusiju i smešteni na planinu helikopterima. Moduli su zatim sastavljeni za nekoliko dana tokom jula meseca. Hotel se može pohvaliti sa 46 kreveta, dnevnim prostorom, restoranom sa kuhinjom, toaletima, recepcijom i prostorom za smeštaj osoblja. Očekivani životni vek hotela je 50 godina.

S obzirom na udaljenu lokaciju, kao i skupu i tehničko teško izvodljivu logistiku prijema zaliha, imalo je smisla osigurati da hotel LEAPrus 3912 bude što je više moguće energetski efikasan, a biro LEAPfactory je instalirao niz tehnologija koje to i omogućavaju.

Hotel LEAPrus 3912 ima fotonaponski sistem od 8,6kWp i solarni termalni sistem, od kojih su oba dopunjena sa standardnim gasnim generatorima, efikasno LED osvetljenje, kao i sistem podnog grejanja koji je dizajniran za upotrebu na niskim temperaturama.

Efikasni sistem ventilacije pomaže ublažavanju zahteva za grejanje, dok kanalizacioni sistem dizajniran za korišćenje na velikm visinama obećava skoro 100 odsto reciklažu ljduskih fekalija. Hotel takođe poseduje integrisani sistem koji topi velike količine snega za potrebe tehničke vode.

Energetski efikasna tehnologija se prati putem sistema za praćenje energije, koji je zauzvrat regulisan od strane računara kojim se može daljinski pristupiti preko satelita.

Hotel LEAPrus 3912 je izgrađen za Planinski klub Severnih Kavkaza (North Causasus Montain Club), i otvoren je prošlog meseca.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;